Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2013. 14:39   >>  14:40

CBCG

Ko su najveći dužnici?

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je objavila Centralna banka Crne Gore nalaze se 32 kompanije više nego na prošlom, a najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2,485 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 193 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Najzaduženija kompanija na majskom, 11. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa dugom od oko 34,73 miliona eura, koji je povećan u odnosu na april.

Donedavno je Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, uz Zavalu bila najzaduženija kompanija sa dugom od oko 24 miliona eura.

Ta kompanija nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u toj firmi proglašen stečaj, zbog čega su računi kompanije izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun.

Na spisku se nalazi Brkovićeva kompanija Vektra Boka, sa dugom od 5,81 milion eura, koji je blago povećan u odnosu na april. Blokirane su i dalje Vektra aviejšn sa dugom od 21,62 hiljade eura i Vektra investments sa 23,1 hiljadu eura.

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je oko 1,34 hiljade dana ili skoro tri godine i osam mjeseci.

Kompanija MCC inženjering, sa dugom od 16,34 miliona eura, na drugom je mjestu na listi, a u blokadi je skoro tri godine i tri mjeseca.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje skoro tri godine, duguje 8,28 miliona eura.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog dugova koji su u odnosu na prošli mjesec blago povećani na oko 6,25 miliona eura, odnosno 6,24 milion eura.

Budvansko preduzeće je u blokadi preko četiri godine i pet mjeseci, a podgoričko više od 12 godina i tri mjeseca.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i tri mjeseca, a njen dug iznosi oko 6 miliona eura.

Firma Provladeks duguje 5,23 miliona eura, a HLT fond oko četiri miliona.

Kompanija Albona je u blokadi oko mjesec i po sa dugom od 2,78 miliona eura.

Dug cetinjske Lipe iznosi skoro 6,58 miliona, kompanije M.A. – M oko 5,41 miliona, Slav laifa 4,35 miliona, a Lovćeninvesta 4,26 miliona eura.

Račun je blokiran i barskoj Melgoniji – Primorka zbog duga od 3,28 miliona eura i nikšićkim Rudnicima boksita, zbog 1,26 miliona eura duga.

U blokadi je Mat kompani sa dugom od 1,32 miliona, Montepranzo 1,15 miliona eura i Montavar Metalac sa 525,4 hiljade eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније