Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

05. 02. 2016. 23:19 >> 23:05

PRIVREDNA KOMORA

Potrebna veća kreditna podrška preduzetnica

Veća kreditna podrška i bolji uslovi kreditiranja neki su od preduslova za unaprijeđenje ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Vlasnica agencije Spin, Branka Vuksanović, smatra da je Investiciono razvojni fond (IRF) zauzeo stav koji je „kamen spoticanja“ kada je u pitanju pružanje podrške ženskom preduzetništvu, jer je pokretanje sopstvenog biznisa za žene jedino moguće korišćenjem ličnih resursa.

„Ne optužujte žene da su u sivoj ekonomiji, one prosto ne mogu da registruju svoj biznis“, kazala je Vuksanović na sjednici Odbora za žensko preduzetništvo PKCG. 

Ona je ocijenila da bi se ti problemi mogli prevazići povezivanjem nadležnih institucija, kako bi se olakšala registracija privatnog poslovanja. 

Vlasnica hemijske čistionice Pingvin, Edita Klajn, saopštila je da se IRF-u obratila prije 12 godina kako bi dobila kredit za kupovinu mašina od 30 hiljada eura.

„Kao samostalna zanatska radnja, garantujem cijelom imovinom, a nijesam mogla dobiti kredit, jer je poslovni prostor glasio na moje ime“, kazala je Klajn.

Ona smatra da bi bilo dobro da se naprave izuzeci da, kada neko želi da otvori kozmetički ili frizerski salon, postoje sredstva za procjenu biznis plana, pri čemu bi se dobra biznis ideja podržala.

Vlasnica preduzeća Pamarka, Mirjana Paunović, saopštila je da se susrela sa sličnim problemom sa obzirom na to da joj kredit nije odobren, jer je poslovni prostor bio u njenom vlasništvu.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, međutim smatra da su pozitivni pomaci vidljivi kada je u pitanju žensko preduzetništvo.

„Imamo primjer žene koja je kao vlasnik privatnog posjeda dobila kredit, jer je ušla u dodatnu investiciju proširenja preduzeća, tako da se napreci primjećuju“, ocijenila je Dautović.

Predsjednica Odbora ženskog preduzetništva, Slavica Striković, kazala je da je najveći „ubica“ ženskog preduzetništva loše finansiranje, odnosno nepovoljno kreditiranje.

Predstavnik IRF-a, Pavle Grgurević, saopštio je da ta institucija finansira žene i mlade u biznisu nudeći najpovoljnije kreditne linije, koje se realizuju u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavodom za zapošljavanje (ZZZ).

„Kreditne linije su investicionog karaktera. Do 70 odsto kredita se može odobriti za investicione svrhe, dok je 30 odsto predviđeno za obrtna sredstva. U saradnji sa Kancelarijom programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli liniju za podršku ženama, gdje se može odobriti do deset hiljada EUR kredita, koji se može koristiti za obrtna i osnovna sredstva“, naveo je Grgurević.

On je dodao da je rok otplate tih kredita šest godina, a grejs periodom godinu. 

Grgurević je podsjetio da IRF ne može da investira i odobri kreditna sredstva za lične potrebe, ugostiteljske objekte koji se bave isključivo služenjem pića, medije, kupovinu akcija drugih preduzeća, stambenih i poslovnih objekata zbog prodaje, kao i proizvodnju i prodaju vojne opreme.

IRF, kako je naveo, nudi mogućnost refinansiranja kreditnih obaveza, po kamatnoj stopi do pet odsto.

„Najčešći razlozi zbog kojih se kredit ne odobrava je to što investitori nemaju učešća u sopstvenoj investiciji. Kada traže informacije o kreditnim linijama, preskoče dio u kojem piše da IRF može da finansira samo 70 odsto investicija, što znači da investitor mora imati svoju ulogu”, rekao je Grgurević.

On je dodao da je potencijalni razlog za nedobijanje kredita neuredno vraćanje prethodnih zajmova.

Predstavnica ZZZ, Gordana Vukčević, kazala je da žene u suštini uzimaju manje iznose kredita, jer opreznije ulaze u biznis.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније