Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2016. 08:10 >> 07:54

BANKARSKI OMBUDSMAN

Zaštitu tražilo 497 klijenata i 82 žiranta

Klijenti i žiranti su se prošle godine najviše žalili na Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), saopštio je bankarski ombudsman Halil Kalač.

On je kazao da je prošle godine zaštitu i pomoć tražilo 579 klijenata i žiranata, što je 27 odsto više nego 2014. godine.

“Zaštitu finansijskih prava tražilo je 497 klijenata i 82 žiranta. Od procesuiranih prigovora 73 se odnosi na banke, a sedam na mikrofinansijske institucije (MFI). Od toga su 70 klijenti banaka i MFI, a 11 žiranti”, rekao je Kalač za Pobjedu.

On je podsjetio na veliki broj prigovora korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF).

“Korisnici tih kredita tražili su zaštitu finansijskih prava, prvo prigovorom banci, a onda kod nadležnih organa, pa i kod bankarskog ombudsmana. Brojni su interni postupci koji se vode kod Hypo Alpe Adria banke (HAAB)”, naveo je Kalač.

On je dodao da su prošle godine banke i MFI blagovremenije rješavale prigovore klijenata.

“U ovoj godini, kao i prethodnoj, nije bilo prijava krivotvorenja žiranstva, što govori da je ta pojava znatno suzbijena ili eliminisana”, rekao je Kalač.

On je saopštio da se klijenti najviše žale na kredite, račune, platne kartice i depozite. Najveći broj prigovora žiranata odnosi se na blokade zarade ili penzije, tekućeg računa i overdrafta.

“Većina prigovora klijenata odnosi se na kredite u CHF, koje je odobravala HAAB. Kod platnih kartica prigovori se odnose na visinu kamate i druge troškove, a kod tekućih računa na visinu kamate kod dozvoljenih minusa”, kazao je Kalač.

On je naveo da se prigovori kod depozita prigovori odnose na niske kamatne stope na štednju, neregulisanu staru deviznu i nerealizovanu dinarsku štednju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније