Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 02. 2016. 08:54   >>  08:40

U 2015.

Od akciza 4,5 miliona više

U 2015. godini službenici Uprave carina u 289 slučajeva otkrili su i spriječili nelegalan promet cigareta i tom prilikom zalijepili 6.845.340 komada cigareta u vrijednosti od 260.784 eura.

U tom istom periodu bilo je 49 slučajeva zaplene rezanog duvana u količini od 2.480 kilograma, u vrijednosti od 22.519,80 eura, kazali su za Dan iz Uprave carina.

Prema njihovim riječima, sankcionisanje navedenih neregularnosti podrazumijeva oduzimanje krijumčarene robe, izdavanje prekršajnih naloga i izricanje novčanih kazni, a u određenim slučajevima kada se steknu zakonski uslovi i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužiocu.

"Sprovedenim mjerama i aktivnostima koje su u toku zaustavljen je stalni, višegodišnji trend pada prihoda od akciza na cigarete, duvan i duvanske proizvode, odnosno po tom osnovu u 2015. godini je naplaćeio 4.599.947 eura akcize više nego u 2014. godini", saopšteno je iz Uprave.

Kako kažu, krijumčarske rute i pojave krijumčarenja cigareta zavise od odnosa cijena cigareta u Crnoj Gori i u zemljama okruženja, pa su samim tim promjenjive, kako sa aspskta pravaca tako i sa aspekta načina izvršenja.

"Najviše slučajeva krijumčarenja cigareta i drugih akciznih proizvoda registrovano js na najfrekventnijim graničnim prelazima, na otvorenim prostorima i u maloprodajnim objektima. Fenomen krijumčarenja duvanskih proizvoda preko granične linije i sporednim putevima, u pojedinačnim aktivnostima i u putničkom prometu, prisutan je duži period, a sa identičnim problemom suočavaju se i druge zemlje, posebno u našem regionu. Ilegalno unošenje duvanskih proizvoda ili drugih akciznih proizvoda preko granične linije u uslovima intenzivnog putničkog prometa i pograničnog saobraćaja, Uprava carina je identifikovala kao jedan od značajnih rizika za primjenu zakona i pojavu sivog tržišta. U tom pravcu usmjeren je i fokus carinskih kontrola, što se pokazalo veoma uspješnim i efikasnim", kazali su u Upravi carina.

Prema njihovim riječima, nakon pravosnažnog okončanja krivičnih i prekršajnih postupaka pristuna se uništsnju ove robe u skladu sa Carinskim zakonom.

"Uprava carina je do sada u više navrata realizovala aktivnost uništavanja oduzetih cigareta o čemu je javnost detaljno informisana", zaključili su oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније