Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

07. 02. 2016. 14:35   >>  14:21

KALUĐEROVIĆ PITA

Šta je sa sudskim poravnanjem?

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, izbjegavanjem dostavljanja informacija u vezi sa sudskim poravnanjem između nikšićkog Uniproma i Kombinata aluminijuma (KAP), izaziva sumnju da pokušava da sakrije štetno postupanje stečajne uprave podgoričke fabrike, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Velizar Kaluđerović, smatra da ima puno razloga za sumnju da Jovanić ćutanjem i izbjegavanjem dostavljanja traženih informacija i dokumentacije pokušava da od javnosti sakrije nezakonito i po državne interese štetno postupanje stečajne uprave KAP-a.

„Kakvi su vas problemi spriječili da ne dostavite kopije sudskog poravnanja između stečajnog upravnika KAP-a i Uniproma na iznos 2,37 miliona eura i dokumentacije koja ga je pratila, kao i informaciju da li je taj iznos isplaćen nikšićkom preduzeću“, pitao je Kaluđerović u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Privrednog suda.

On je podsjetio da je 18. januara od Jovanića tražio da navedenu dokumentaciju dostavi do 23. januara, s obzirom na to da je Skupština 25. januara raspravljala o povjerenju Vladi.

„Predmetna problematika je i te kako bila relevantna za tu raspravu“, naveo je Kaluđerović u pismu.

On je kazao da, nakon više od 15 dana ćutanja Jovanića, kao i informacija iz odgovora Ministarstva finansija o tom pitanju, postoji mnogo razloga za sumnju.

Vlasnik Uniproma i stečajni upravnik KAP-a, Veselin Pejović i Veselin Perišić, potpisali su u decembru u Privrednom sudu poravnanje kojim je predviđeno da podgorička fabrika plati nikšićkoj kompaniji skoro 2,4 miliona EUR.

Poravnanjem je utvrđeno da KAP treba da plati 2,37 miliona EUR Unipromu, jer prilikom prodaje imovine podgoričke fabrike u stečajnu masu nije bio uključen plac u centru Podgorice, blizu tržnog centra Gintaš.

Poravnanjem je predviđena obaveza KAP-a da obavi povraćaj dijela kupoprodajne cijene od 2,37 miliona, koju je Uniprom isplatio po osnovu kupoprodajnog ugovora i njegova dva aneksa, zbog neispunjavanja dijela ugovorne obaveze u vezi predaje predmeta kupoprodaje u državinu i nesmetano korišćenje.

Kaluđerović je saopštio da je, prema tvrdnji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Perišić pristupio sudskom poravnanju sa Unipromom bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i Odbora povjerilaca KAP-a, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o stečaju.

„Gospodine Jovaniću, država Crna Gora potražuje oko 150 miliona EUR od KAP-a. Stečajni upravnik, na čije nezakonito postupanje se ukazuje, prodao je cjelokupnu imovinu tog preduzeća za 28 miliona EUR, od čega polovina nije ni do danas naplaćena“, kazao je Kaluđerović.

On smatra da se takvim postupanjem žestoko atakuje na interes države, jer je očigledno da će zbog postupanja stečajne uprave KAP-a najveći dio potraživanja države od 150 miliona EUR ostati nenaplaćen.

„Zar ova problematika ne zavređuje više pažnje i odgovarajuće reakcije predsjednika Privrednog suda, kao stečajnog suda u predmetu KAP-a“, pitao je Kaluđerović.

On je ponovo tražio od Jovanića da odgovori na njegov raniji zahtjev, kao i da ga dopuni odgovorom na pitanje šta je konkretno preduzeto povodom navedenog nezakonitog i štetnog postupanja stečajne uprave KAP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније