Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 02. 2016. 14:24   >>  14:10

PORUKA IVANOVIĆA

Udruživanjem do konkurentne poljoprivrede

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača smanjuju se troškovi i povećava konkurentnost i prije i poslije uključivanja u Evropsku uniju, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović u prijepodnevnoj emisiji Radija Crne Gore "Nedjeljom o selu i poljoprivredi". Ivanović je istakao da kontrolori i revizori evropskih fondova i Svjetske banke, kao ni iz Crne Gore, nijesu pronašli niti jednu zloupotrebu sredstava i poruči da je sve rađeno po zakonu.

"Crnogorski poljoprivrednici i u ovoj godini mogu da računaju na redovnu isplatu premija, biće dovoljno novca za investicije, a uskoro počinje i IPARD like 2 projekat, koji će omogućiti i razvoj prerađivačkih kapaciteta", saopštio je Ivanović u emisiji "Nedjeljom o selu i poljoprivredi".

Sa druge strane, kako je kazao, poljoprivrednici moraju da se udružuju i tako efikasnije nastupaju na tržište.

"Od poljoprivrednika očekujem da više rade, da maksimalno "iscijede" sve mjere iz Agrobudžeta. Posebno mjeru za povećanje stočnog fonda, u koji imamo 700.000 eura, da dalje povećavaju površine pod zasadima i da nauče da rade zajedno. Ne možemo da tolerišemo da komšije ne govore. Samo smanjivanjem troškova mogu opstati u periodu priprema za ulazak Crne Gore u Evropsku uniji, a i kasnije", kazao je Ivanović.

Kasa Agrobudžeta za ovu godinu, teška je 22.661.346 eura. Iz godine u godinu raste i sve je više novca za investicije.

"Do kraja februara biće objavljen Javni poziv za IPARD-like 2 koji je usmjeren na razvoj prerađivačkih kapaciteta. Usaglašeni su kriterijumi sa partnerima, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom i očekuje se da će biti investirano u crnpogorsku poljoprivredu od 10,5 do 11 miliona eura. Na bespovratna sredstva odnosi se 5,5 miliona eura", saopštio je Ivanović.

Na kritike ranijih Agrobudžeta, Ivanović je odgovorio da dokle god postoje efekti koji se mogu mjeriti rastom prosizvodnje, zaposlenosti i dodate vrijednosti, to podrazumijeva dobre rezultate i takve mjere treba nastaviti i pojačati.

"Da nije bilo investiranja, vjerovatno bi ostali na rezultatima od prije nekoliko godina", kazao je Ivanović.

Raspodjela novca poljoprivrednicima je pod budnom pažnjom političkih partija, posebno u godini izbora.

"Posljednje tri godine bilo je mnogo kontrola. Kontrolisala je Svjetska banka, Evropska komisija, revizori iz Crne Gore, kao i interni kontrolori. Da je bilo zloupotrebe, vjerovatno bi to brzo saznali. Sve je rađeno po zakonu", istakao je Ivanović.

U prošloj godini, resorno ministarstvo je raspisalo 16 Javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Ove će ih biti 20, a biće i dovoljno novca za staračke naknade, saopštio je Ivanović.

"Poljoprivreda je sve više dinamična i zavisi od nauke, pa je neophodna i stalna edukacija naših poljoprivrednika", rekao je prvi čovjek crnogorske poljoprivrede u emisiji Radija Crne Gore.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније