Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

09. 02. 2016. 18:19   >>  18:05

PORUKA GRAĐANIMA

SSCG: Ne pristupati Reformskom sindikatu

Savez sindikata (SSCG) pozvao je članstvo i građane da ne nasijedaju na, kako su kazali, ispraznu retoriku predstavnika novoformiranog Reformskog sindikata čiji je jedini cilj borba za dominaciju ličnih interesa i neostvarenih ambicija.

Iz SSCG su saopštili da je promocija programa Reformskog sindikata, koja je u ponedjeljak održana u Podgorici, više ličila na promociju političke partije, a ne sindikata.

"Rukovodstvo novoformiranog Reformskog sindikata, koje je na žalost svojevremeno bilo i rukovodstvo SSCG-a, pokazalo je tokom svog mandata koliko je spremno i sposobno da ukazuju na pogrešne odluke i nesposobnost kreatora aktuelne ekonomske politike i da rješava ključne probleme građana", kazali su predstavnici SSCG.

Oni su naveli da su se sva prethodna ružna događanja koja su zadesila SSCG, desila za vrijeme mandata bivšeg generalnog sekretara te radničke asocijacije, Marka Nikčevića, sada generalnog sekretara Reformskog sindikata.

"U tom periodu je granskim sindikatima bio zabranjen ulazak u službene prostorije, članstvo nije moglo slobodno da pristupi prostorijama SSCG, gdje je bilo angažovano privatno obezbjeđenje, što je nezapamćeno u svjetskom sindikalnom pokretu", dodaje se u saopštenju.

Tokom tog perioda, SSCG je, kako tvrde njegovi predstavnici, bio “zavijen u crno”. 

Oni su naveli da pitanja zaposlenih i članstva SSCG nikada nijesu bila predmet interesovanja Nikčevića, jer je bilo najbitnije ostvarivanje njegovih ličnih interesa.

"Angažovanje privatnih agencija po raznim osnovama plaćano je od radničkog novca, a koliki su ti iznosi i kolika dugovanja je ta 'reformska' struktura, nekada čelnika SSCG, ostvarila, najbolje zna akutelno rukovodstvo SSCG-a", dodaje se u saopštenju.

Iz SSCG-a su, komentarišući izjavu predstavnika Sindikata kulture u Reformskom sindikatu, Blagote Erakovića, da je Crna Gora jedina država koja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) nema sindikat, kazali da SSCG u tom procesu aktivno učestvuje kroz članstvo svojih predstavnika u čak 13 pregovaračkih poglavlja.

"SSCG trenutno otplaćuje dugove koje je za svog mandata napravio 'reformista' Nikčević, ali uprkos tome aktivno djeluje i na sindikalnoj sceni kao reprezentativni socijalni partner. Zastupljeni smo u mnogim radnim grupama i učestvujemo u izradi raznih zakona i podzakonskih akata od intersa za zaposlene", kazali su iz SSCG-a.

Iz SSCG su kazali i da je odluka ministra rada i socijalnog staranja, Zorice Kovačević, povodom upisa generalnog sekretara te radničke asocijacije, donijeta shodno pozitivnim zakonskim propisima. Tu odluku je potvrdio Upravni i Vrhovni sud. 

U Reformskom sindikatu, međutim, tvrde da je odluka Kovačević, koja je u SSCG-u proglasila drugu struju za primarnu, nepravedna i da je Nikčević na Skupštini SSCG bio legalno izabran za generalnog sekretara.

Iz SSCG-a su predstavnike Reformskog sindikata pitali zbog čega 'reformu' nijesu sproveli u SSCG-u čiji su bili članovi i gdje su bili na rukovodećim funkcijama.

"Reformski sindikat, na čelu sa samoproklamovanim sindikalnim liderom Nikčevićem, ne da nema hipoteku prošlosti, nego ima ogromnu, koja će u sindikalnom pokretu Crne Gore teško moći da se prevaziđe i zaboravi", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније