Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 02. 2016. 20:34 >> 20:22

IVANOVIĆ U BEČU

Dogovorili upravljanje vodama u slivu Dunava

U Beču je danas usvojena ministarska Deklaracija o upravljanju vodama u Dunavskom basenu, koju je podržalo 14 zemalja, među kojima i Crna Gora. Na skupu ministara na nivou zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu sliva Dunava usvojen je Plan upravljanja čime su se otvorile mogućnosti za dalje aktivnosti usmjerene na očuvanje voda i biodiverziteta ovog basena.

S obzirom da Crna Gora učestvuje u sve većem broju međunarodnih projekata i inicijativa u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i bezbjednosti hrane, za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, tri su važna razloga dolaska crnogorske delegacije u Beč.

“Prvi je taj što su nakon dvije godine rada danas potpisana dva dokumenta. Riječ je o vodnim osnovama za rijeke koje pripadaju Crnomorskom slivu. Oba dokumenta su veoma važna za sjeverni dio Crne Gore. Drugi razlog je ministarska deklaracija kojom smo postavili principe i okvire međusobne saradnje za period 2016-2021. I treći razlog je uspostavljanje novih i jačanje postojećih oblika bilateralne saradnje kojima želimo da otvorimo vrata mladim ljudima za nastavak obrazovanja i poljoprivrednim proizvođačima da posjete što više zemalja EU kako bi se upoznali sa konkurencijom, standardima i naučili kako da unaprijede svoja gazdinstva”, kazao je Ivanović.

Obraćajući se prisutnima, ministar Ivanović je istakao da je Crna Gora usvojila novi Zakon o vodama kojim je preuzela okvirnu direktivu EU za vode i šest posebnih direktiva i da je završena Strategija za upravljanje vodama i urađeno oko 70 posto planova upravljanja. On je istakao značaj učešća Crne Gore u radu Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) kako zbog prenosa znanja i iskustva, tako i dijelu razmjene rezultata istraživanja.

“Crna Gora će nastaviti da podržava aktivnosti ICPDR. Istovremeno, očekujemo da se više naših mladih istraživača uključi u projekte koji se realizuju” kazao je Ivanović. Upitan da prokomentariše izazove i koristi sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti upravljanja vodama Ivanović je kazao: “Naš najveći izazov, ne samo u oblasti upravljanja vodama, je promjena načina razmišljanja. Takođe, veliki izazov predstavljaju: nerazumijevanje ukupne slike klimatskih promjena, nedostatak sredstava, specijalističkih znanja i ograničeni istraživački kapaciteti. S druge strane, prednosti koje Crna Gora ima od međunarodne saradnje u oblasti upravljanja vodama su: podizanje standarda i svijesti građana o značaju životne sredine, veći kvalitet životne sredine i prostor, prije svega za mlade ljude, da nastave edukaciju u ovoj zahtjevnoj oblasti”.

Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter) izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom.

“Saradanja Crne Gore i Austrije u oblasti poljoprivrede izuzetno je dobra, posebno kada govorimo o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju ruralnih područja. Razvili smo dobru razmjenu informacija, eksperata i poljoprivrednih proizvođača. Sve to zasniva se na memorandumu o razumijevanju koji sam potpisao sa Vašim ministrom Ivanovićem. Sretni smo što smo danas usvojili Plan upravljanja Dunavskim basenom. Četrnaest zemalja, uključujući i Crnu Goru podržalo je ovaj dokument i time otvorilo mogućnost za dalje aktivnosti koje su usmjerene na očuvanje voda i biodiverziteta Dunavskog basena”, ocijenio je Ruprehter.

I pomoćnik ministra poljoprivrede Slovačke Vojtech Ferenc zadovoljan je saradnjom sa Crnom Gorom. “Više puta smo se sreli sa predstavnicima Crne Gore i razgovarali o zaštiti od poplava, razmjeni podataka i iskustava, posebno onih koje ima moja zemlja kada su u pitanju rijeke i jezera. Takođe, naša saradnja u oblasti poljoprivrede je veoma dobra, posebno u oblasti voćarstva i vinogradarstva. I na kraju mi pružamo podršku Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO”, kazao je Ferenc.

Pored zemalja članica ICPDR, ministarskom samitu prisustvovali su predstavnici velikog broja međunarodnih organizacija iz oblasti vodoprivrede, među kojima DEF, GWP, WWF, IAD, EAA, DSCF, NFI, IAWD, CEDA, DCC, EWA, EBU, UNESCO, REC, ISRBC, OECD, EU i druge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније