Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 02. 2016. 18:06 >> 17:52

VLADA USVOJILA

Za modernizaciju željeznice 6,8 miliona

Za prioritetne radove tekućeg održavanja građevinske i elektrotehničke infrastrukture i finansiranje upravljanja i regulisanja željeničkog saobraćaja Budžetom je planirano ukupno 6.8 miliona eura, navodi se u Programu izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture, koji je danas usvojen na 145. sjednici crnogorske Vlade.

Kako je saopšteno nakon sjdnice, donijeta je i Odluka o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa.

"S obzirom na to da se javni interes za pružanje usluga prevoza utvrđuje na osnovu kriterijuma zadovoljavanja privrednih i društveno-socijalnih potreba, a da djelatnost javnog prevoza putnika željeznicom nije i ne može biti rentabilna, Budžetom Crne Gore za 2016. godinu, predviđeno je subvencioniranje željezničkog prevoza u iznosu od 2.8 miliona eura", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sjednice Vlade.

U cilju usaglašavanja sa novim Zakonom o upravnom postupku, Vlada je, kako se dalje navodi u saopštenju, utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

"U sklopu redovnog informisanja Skupštine, Vlada je usvojila Četvrti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul - decembar 2015. godine. U navedenom izvještajnom periodu Crna Gora je nastavila sa dosadašnjom dinamikom pregovaračkog procesa i otvorila dva dodatna pregovaračka poglavlja, zaokruživši ukupan broj otvorenih poglavlja na 22", navodi se u saopštenju.

Povodom prijedloga rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac u 2016. godini, na sjednici je donijet radni zaključak kojim se zadužuju nadležni organi da preispitaju normativni okvir kojim se reguliše ovaj postupak, a posebno sa aspekta uloge Vlade.

U saopštenju se, takođe, navodi da je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević usmeno informisala članove Vlade o povratku crnogorskih državljana kojima su odbijeni zahtjevi za azil u zapadnoevropskim zemljama.

"Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne organe i institucije da povratnicima obezbijede efikasno ostvarivanje svih pripadajućih prava. Takođe Vlada je uputila apel lokalnim samoupravama da se, u okviru njihovih nadležnosti, aktivnije uključe u rješavanje problema ovih građana", navodi se u saopštenju.

Na kraju se dodaje da je predsjednik Vlade, Milo Đukanović, ponovo naglasio potrebu hitnog i kompletnog sagledavanja stanja u preduzećima u kojima je država akcionar. Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je, s tim u vezi, informisao Vladu da će za narednu sjednicu biti pripremljen opsežan materijal na tu temu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније