Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 02. 2016. 10:27   >>  10:16 3

KOSTIĆ SMATRA

Očekivati pad nezaposlenosti, rast duga

Projektovana stopa rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini od četiri odsto realna je, a može se očekivati i pad nezaposlenosti, kao i rast duga, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Evropska komisija objavila je nedavno zimsku ekonomsku prognozu u kojoj se navodi da će crnogorska ekonomija ove godine rasti po stopi od četiri odsto, te da će biti među tri najbrže rastuće u Evropi u 2016.

"Imajući u vidu da je crnogorska ekonomija imala u 2015. izuzetno dinamičan rast, veći od četiri odsto preliminarno, tako da je realno očekivati da će se taj rast nastaviti i u 2016. i da će stopa rasta možda biti i dinamizirana i veća nego u 2015. Imajući u vidu investicije koje se spovode na primorju kao i one vezane za autoput i multiplikativne efekte tog projekta na ostale sektore, realno je očekivati da se rast nastavi” kazao je Kostić za radio Antena M.

Kostić takođe dodaje da je onda za očekivati i da će nezaposlenost u našoj zemlji opasti. Ipak, očekuje rast javnog duga.

"Izgradnja autoputa će uticati na sto i realno je očakivati da će javni dug u ovoj i narednoj godini rasti. Ono što je kontra teg tome je da dinamiziramo ekonomski rast, ukoliko rast bude brži od rasta zaduživanja, onda se u relativnom odnosu usporava rast duga. Ministarstvo finansija, prema nekim ranijim izjavama u javnosti, očekuje rast duga i od septembra imaju u planu restgrukturiranje", objašnjava Kostić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније