Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2013. 12:45 >> 12:47
4

BDP

EK: Crna Gora u malo boljoj poziciji od komšija

Ekonomska situacija na Zapadnom Balkanu se, po ocjeni Brisela, ne popravlja. BDP je u drugoj polovini 2012. bio u padu u Srbiji i ostalim zemljama regiona, sem Crne Gore, gdje je zabilježen neznatan rast, prenosi portal Biznis.ba.

U ekonomskoj analizi izvršnog tijela Evropske unije, kako prenosi portal Biznis.ba, navodi se da je u Crnoj Gori smanjen budžetski deficit, dok je deficit platnog bilansa bio u porastu u drugoj polovini prošle godine.

U analizi EK se navodi da su u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, jedino Island i Turska imale pozitivan, iako slabiji rast Bruto domaćeg proizvoda.

Ukazuje se na tešku ekonomsku situaciju i pad BDP u Hrvatskoj, koja je na pragu članstva u EU, a navodi se da je deficit platnog bilansa osjetno smanjen u Hrvatskoj, Albaniji i Bosni, dok je i u drugoj polovini prošle godine bio u porastu u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, gdje je zabilježen izvjestan rast.

Budžetski deficit je, navodi EK, smanjen u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, iako je u toj zemlji i dalje mnogo veći od planiranog. Manji budžetski višak su zabilježile Bosna i Kosovo, dok je u Makedoniji došlo do „opuštanja u budžetskoj politici“, pa je umjesto planiranih 2,5 odsto utvrđen na 3,5 odsto BDP.

Nezaposlenost je i dalje visoka posebno u Bosni, na Kosovu, Makedoniji, kao i u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније