Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

15. 03. 2016. 10:30 >> 19:51

DAN POTROŠAČA

Neophodan stroži nadzor proizvoda

Sigurniji proizvodi na crnogorskom tržištu i strožije mjere nadzora neke su od mjera koje će doprinijeti boljem položaju potrošača u Crnoj Gori, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović.

On je kazao i da je zaštita potrošača jedna od najvažnijih evropskih politika.

„Nedavno smo otvorili pregovaračko poglavlje u vezi sa zaštitom potrošača i zdravlja, čime će se standardi u tim oblastima podići na viši nivo“, rekao je Pejović na Info danu organizovanom povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, saopštio je da crnogorski građani postaju svjesni potrošačkih prava i insistiraju na njihovom ostvarenju, što potvrđuje sve veći broj podnijetih prijava.

„Insistiramo da potrošači podnesu prijavu kad god posumnjaju da je njihovo pravo narušeno, kako bismo dodatno osnažili i ojačali pravni prostor posvećen njihovoj zaštiti“, kazao je Rabrenović.

On smatra da je u praksi neophodno sprovoditi propise kojim se štite potrošačka prava, kako bi se ta oblast osnažila kroz eventualne izmjene postojećeg zakona.

Rabrenović je naveo da se potrošači najviše žale na neisticanje cijena proizvoda, obavještenja na njima i garanciju.

„To su akutne tačke potrošačkih prava. Trgovci ne prihvataju obavezu isticanja cijena, pa često imamo slučaj prevarnih ili obmanjujućih cijena“, saopštio je Rabrenović.

On je dodao i da se obavještenja ne ističu na zakonom predviđen način, zbog čega su često nedovoljno vidljiva, nečitka ili nejasna potrošačima.

Predsjednik Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Olga Nikčević, kazala je da je svrha obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača da se ukaže na oblasti u kojima se njihova prava njačešće krše.

„Centralna tema ove godine je meso bez antibiotika, zbog svjetske zdravstvene krize. U Crnoj Gori, međutim, taj problem nije prisutan, s obzirom na redovne inspekcijske kontole“, rekla je Nikčević.

Ona je navela da bi trebalo posvetiti pažnju činjenici da Crna Gora uvozi oko 80 odsto mesnih proizvoda.

Nikčević je saopštila da su potrošači najjača snaga na tržištu, zbog čega bi trebalo da izvrše pritisak na nadležne i javnost, kako bi dobili kvalitetniju hranu.

„Glas potršača se mora čuti i oni moraju biti svjesni da su na tržištu najjača snaga od koje zavise proizvođači hrane“, kazala je Nikčević.

Veterinarski inspektor, Dragana Grbić Sekulović, saopštila je da ostaci antibiotika u mesu mogu izazvati ozbikljne posljedice po zdravlje ljudi i životinja.

„Veterinarska inspekcija svake godine sprovodi monitoring antibiotika u proizvodima životinjskog porijekla na osnovu planova koje donosi veterinarska uprava“, objasnila je Sekulović. 

Ona je dodala da Veterinarska inspekcija sistematskom kontrolom, uzimanjem uzoraka i laboratorijskim ispitivanjem obavlja kontolu hrane životinjskog porijekla u spoljnotrgovinskom i unutrašnjem prometu. 

„Meso kupljeno u registrovanom objektu je kontrolisana hrana“, rekla je Sekulović. 

Direktor Veterinarske uprave, Biljana Blečić, smatra da bi nadležne institucije trebalo da primijene određene mjere kako bi se spriječila prodaja proizvoda koji u sebi sadrže nedozvoljene supstance.

„Postojeći zakoni definišu upotrebu antibiotika, kao i hrane za životinje kojima se sprječava da se u hrani nađu ostaci antibiotika“, kazala je Blečić.

Ona je dodala da su, u slučaju potrebe uvođenja određene terapije koja uključuje antibiotike, držaoci oboljelih životinja obavezni da u tom periodu ne stavljaju proizvod na tržište.

Blečić je podsjetila da je Crna Gora uspostavila monitoring ostatka veterinarskih ljekova u hrani životinjskog porijekla.

„Otkad se monitoring sprovodi, imali smo samo jedan slučaj otkrivanja antibiotika na farmi jaja“, saopštila je Blečić. 

Ona je kazala rezultati monitoringa pokazuju da se držaoci životinja, kao i veterinari na terenu, pridržavaju propisanih pravila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније