Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 04. 2016. 13:46 >> 13:29

SVJETSKA BANKA

Nastavak podrške u poljoprivredi i nauci

Svjetska banka je spremna da podrži projekte u poljoprivredi i nauci, kazao je Frank Heemskerk, izvršni direktor holandske konstituence u Svjetskoj banci.

Minstri poljoprivrede Petar Ivanović i nauke Sanja Vlahović susreli su sa Heemskerkom u Vašingtonu na Trećem sastanku na visokom nivou na temu razmjene znanja, jednom od najvažnijih skupova u ovoj godini koji organizuje Svjetska banka, navodi se u zajedničkom saopštenju dva Ministarstva. 

Njemu su predstavili rezultate projekata koji se u Crnoj Gori realizuju u saradnji sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i razgovarali o njihovom nastavku.

Crnogorski ministri govorili su o iskustvu Crne Gore na odvojenim panelima posvećenim razmjeni iskustava u oblastima poljoprivrede i nauke.

Heemskerk je kazao da je velika je čast predstavljati Crnu Goru u Upravnom odboru Svjetske banke.

"Uspostavili smo jako partenrstvo i ponosan sam što sam danas bio u prilici da se susretnem sa dva ministra iz Vlade Crne Gore, ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem i ministrom nauke Sanjom Vlahović. Projekti na kojima oni rade predstavljaju najbolju praksu koja se može podijeliti sa drugim zemljama. Razgovarali smo o više mogućnosti u oblasti poljoprivrede, biznisa i inovacija kako bi dodatno intenzivirali saradnju između Crne Gore i Svjetske banke", rekao je Heemskerk.

Ivanović je iznio konkretne podatke o efektima implementacije MIDAS programa koji se odnose na povećanje zaposlenosti, održivog rasta u sektoru poljoprivrede i smanjenja siromaštva u ruralnim područjima.

Hemskerk je istakao da je poljoprivreda sektor se najvećim multiplikativnim efektima podške.

"Pored direktne podrške poljoprivrednim priozvođačima u visini od 50% iznosa ukupne investicije, sredstvima MIDAS projekta izgrađen je prvi granični prelaz za poljoprivredne proizvode u Luci Bar, opremljeno više laboratorija, sproveden proces kategorizacije objekata u kojima se proizvodi hrana, u kontinuitetu realiziovani programi obuke, posebno u oblasti veterine, itd.", navodi se u saopštenju.

Složili su se da ono što odvaja taj projekat od ostalih jeste sveobuhvatan pristup podrške poljoprivrednim proizvođačima uz istovremeno jačanje institucija zaduženih za oblast poljoprivrede, poput Agencije za plaćanje.

"Veoma pozitivno iskustvo i posebno postignuti rezultati, kvalifikuju projekte MIDAS i IPARD-like u red onih koji se kao najbolja praksa mogu podijeliti sa drugim zemljama u kojima Svjetska banka realizuje projekte. Takođe, razgovarano je nastavku projekta MIDAS, za koji je SB iskazala veliko interesovanje i koji bi bio fokusiran na ciljeve koje su potpuno komplementarni u politikama Vlade Crne Gore i Svjetske banke. To su, prije svega podrška povećanju zaposlenosti i proizvodnji", dodaje se u saopštenju. 

Vlahović je predočila aktivnosti realizovane u oblasti visokog obrazovanja, nauke i inovacija, u okviru HERIC projekta, koji se finansiraju iznosu od 12 miliona eura od strane Svjetske banke.

"Bila je ovo izvanredna prilika da se od čovjeka koji zastupa Crnu Goru u Bordu direktora Svjetske banke, dobiju viđenja realizovanog u predhodnom ciklusu i predlože projekti za naredni ciklus podrške. Ocijenjeno je da je dosadašnja implementacija HERIC projekta dala izuzetne rezultate na polju podizanja kvaliteta visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori, te bi se stoga realno moglo očekivati njegovo produženje do kraja 2018. godine. Nova podrška Svjetske banke predložena je u oblasti primjene inovacija u biznis sektoru i uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Vlahović je predložila tri pravca buduće saradnje: podršku uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, podršku inovacijama kroz podsticaj formiranja inovativnih start-up i spin-off preduzeća, kao i putem uspostavljanja novog centra izvrsnosti, što bi obezbijedilo dalju nadgradnju naučnoistraživačkih kapaciteta i infrastrukture u koju je u prvom cikusu već uloženo preko 6 miliona eura.

Hemskerk je dao punu podršku ovoj inicijativi i pružio čvrsto obećanje da će se založiti za interese Crne Gore u pravcima koji su predstavljeni, posebno što se projekti koji su predloženi podudaraju sa ciljevima i prioritetima SB za naredni period.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније