Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

29. 04. 2016. 15:05 >> 14:48

OSNOVNI SUD NK

Uslovne kazne većini rudara Boksita

U nikšičkom Osnovnom sudu okončan je postupak protiv 35 nekadašnjih radnika Rudnika boksita, kojima su izrečene uslovne ili zatvorske kazne, jer su u junu prošle godine pokušali da rudarskim mašinama stignu u Podgoricu i tu protestuju.

U krivičnom postupku, koji je vodila sudija Vesna Kovačević, izrečene su uslovne kazne od tri do šest mjeseci za 29 radnika, ukoliko u periodu od godinu ili dvije počine bilo kakvo krivično djelo. Dvojica rudara kažnjena su sa po 184 sata rada u javnom interesu, a trojica na po tri mjeseca zatvora.

Kovačević je obrazložila da je olakšavajuća okolnost za uslovne kazne bila činjnica da je riječ o porodičnim ljudima koji ranije nijesu osuđivani. Dvojica radnika kojima je izrečena kazna zatvora i ranije su više puta osuđivani, dok je treći rudar, iako neosuđivan, dobio istu kaznu, jer se tereti za fizički napad na policajca.

Njihova dvojica kolega, koji će morati da rade u javnom interesu, ranije su uslovno osuđivani, dok je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja jednog radnika.

Na optuženičkoj klupi rudari su se našli zbog krivičnih prijava koje je u julu prošle godine podnijela policija, tereteći ih za 57 krivičnih djela, među kojima su oduzimanje i oštećenje službenog vozila, nanošenje lakše tjelesne povrede i spečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje.

Primjena izrečenih kazni počeće nakon pravosnažnosti presude, na koju osuđeni imaju pravo žalbe.

Jedan od rudara Ilija Đilas je, nakon izricanja presude, kazao da nikako ne mogu prihvatiti da jedni budu uslovno kažnjeni, a drugi završe u zatvoru.

I drugi prisutni rudari pokazali su solidarnost sa trojicom kolega i saopštili da svi žele da budu kažnjeni zatvorom, jer su se, prema njihovoj ocjeni, svi zajedno borili za zakonom garantovana radnička prava.

Protest radnika zbog kojeg su osuđeni, uslijedio je nakon odluke Odbora povjerilaca Boksita da odbije ponudu nikšićkog Neksana za neposrednu kupovinu imovine rudarske kompanije, koja je za njih bila jedino spasonosno rješenje za opstanak firme u toj situaciji.

Revoltirani rudari su se 18. juna prošle godine okupili na rudokopu Zagrad i pokrenuli tešku mehanizaciju s namjerom da stignu do Podgorice i tu protestuju. Policija je više puta pokušavala da ih zaustavi, na šta rudari nijesu pristajali sve do mjesta Rubeža, kada je uslijedila devetodnevna blokada.

Dogovor je postignut kada je Vlada obećala da će radnicima biti povezan radni staž po obračunatim zaradama i uslijediti realizacija socijalnog programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније