Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

04. 05. 2016. 08:47 >> 08:30

VUKSANOVIĆ OCIJENILA

Nezadovoljavajući položaj CG privrede

Stanje crnogorske privrede je alarmantno, s obzirom na podatak da je na kraju februara zabilježeno 15 hiljada preduzeća u blokadi, ocijenila je predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović.

Ona je za Pobjedu kazala da u privredi postoji veliki broj problema, koje je potrebno hitno rješavati i brzo stvarati poslovni ambijent koji će biti povoljan za razvoj održivih preduzeća.

“Iako podaci pokazuju da je prošla godina obilježena ekonomskim rastom, da je broj preduzeća porastao 10,2 odsto, stvarna slika privrede je drugačija”, saopštila je Vuksanović.

Ona je navela da su mala i srednja preduzeća okosnica razvoja svake ekonomije i da, kako tvrdi, bez zdrave privrede nema razvijene ekonomije, a bez zadovoljnih radnika nema razvijenih preduzeća.

Najčešće barijere sa kojima se poslodavci susreću su, kako je kazala, nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, slaba naplata potraživanja i veliki dug državnih organa prema privredi, brojni fiskaliteti i parafiskalni nameti, kao i neujednačena praksa u postupanju upravnih i sudskih organa.

“Pored toga, poslodavci se žale i na neefikasne i problematične postupke javnih nabavki, neodmjerenu kaznenu politiku koja ne uzima u obzir težinu prekršaja i ekonomsku snagu obveznika, izraženu sivu ekonomiju, otežan pristup finansijskim sredstvima, previsoka opterećenja na zarade i nelojalnu konkurenciju”, rekla je Vuksanović.

Ona je dodala da već duži niz godina postoji problem neefikasnosti državne administracije, koju prema velikom broju istraživanja, više od 65 odsto privrede vidi kao glavnu barijeru za obavljanje poslovanja.

Kada je u pitanju kreditiranje privrede, prema riječima Vuksanović, većina istraživanja su pokazala da je 96 odsto preduzeća u Crnoj Gori navelo da postoji problem u pristupu finansijama, dok 98 odsto poslodavaca smatra da su kamatne stope visoke i neusklađene sa očekivanjima privrede.

“Ovo stanje je skoro isto od osnivanja UPCG. I pristup finansijama, privreda navodi kao veliki problem i barijeru za poslovanje u Crnoj Gori”, ocijenila je Vuksanović.

Ipak, prošla i ova godina daje, kako je navela, pozitivne signale po pitanju kreditiranja privrede, kao i uslova za finansiranje.

“Raduje podatak Centralne banke (CBCG) da su prosječne efektivne kamate za privredu, u prva tri mjeseca iznosile 7,34 odsto, što je prvi put od osnivanja UPCG da se prosječna kamatna stopa spustila na nivo ispod osam odsto”, kazala je Vuksanović.

Ona je dodala da posljednji period karakteriše i bolja komunikacija između finansijskih institucija i privrednih subjekata, pa su nerijetki slučajevi postizanja individualnih aranžmana.

“Veoma raduje poboljšanje komunikacije između finansijskih institucija i privrede, jer je i to bio jedan od problema privrednika”, poručila je Vuksanović.

Prema njenim riječima, neophodno je i dalje raditi na poboljšanju uslova finansiranja preduzeća, posebno malih i početnika u biznisu.

“Gledano iz ugla finansijskih institucija, jasno je da kreditiranje privrede predstavlja veoma značajnu stavku u njihovom poslovanju, pa imajući u vidu rastuću likvidnost bankarskog sektora, za očekivati je dalja fleksibilnost uslova za dobijanje finansijskih sredstava”, smatra Vuksanović.

Na taj način će se, kako je zaključila, u značajnoj mjeri doprinijeti pozitivnim kretanjima u privredi, ali i njihovom rastu i razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније