Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 05. 2016. 22:00 >> 21:46

SAJAM U PODGORICI

Srednjoškolci učili o preduzetništvu

Četvrti nacionalni sajam preduzeća za vježbu u organizaciji Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje održan je danas, u JU Gimnazija “Slobodan Škerović” u Podgorici, a u njemu je učestvovalo oko 350 učenika i nastavnika iz 25 srednjih škola.

Na sajmu su učesvovali učenici iz Podgorice, Herceg Novog, Kotora, Budve, Bara, Ulcinja, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina, Danilovgrada, Plava, Cetinja i Nikšića.

Sajam su otvorili generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

Aktivnosti u okviru preduzeća za vježbu i preduzetničkih klubova, ključne su za održiv ekonomski i socijalni razvoj društva, saopštio je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić.

Na Četvrtom nacionalnom sajmu preduzeća za vježbu učesnici su se takmičili u četiri kategorije, za najbolji štand, tim, reklamni materijal i za sveukupno predstavljanje na Sajmu.

Tomić je rekao da je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva kada je u pitanju srednje stručno obrazovanje taj da preduzetničko obrazovanje i razvoj kompentencija postane sastavni dio svih nivoa obrazovanja.

„Škola u saradnji sa okruženjem ima jednu od najznačajnijih uloga u oblikovanju preduzetnika i razvijanju preduzetničkih vještina“, dodao je Tomić.

U osnovnim školama se, kako je naveo, promoviše izučavanje izbornog predmeta Preduzetništvo, dok se stručnom osposobljavanju nastavnika, stvaranju preduzetničkih klubova u osnovnim školama, gimnazijma i fakultetima poklanja posebna pažnja.

„Preduzeća za vježbu pomažu da steknete potrebno znanje i razvijete preduzetničke kompetencije, koja će vam pomoći da se bolje snađete na tržištu rada, steknete širok opseg vještina u toj stručnoj oblasti, ali i sposobnosti timskog rada, kritičkog mišljena i donošenja odluka“, rekao je Tomić.

On je ukazao na podatke prema kojima jedna petina učenika, koja je u stručnoj školi izučavala preduzetnioštvo, osnovala svoje preduzeće.

„Čak i oni koji nijesu osnovali preduzeće naučili su da daju predloge, stvaraju, rade u timu, razumiju rizik i steknu osjećaj odgovornosti“, naveo je Tomić.

Prema njegovim riječima, za brži ekonomski rast i veći nivo zaposlenosti u Crnoj Gori potrebno je više preduzetnika. „Vjerujem da će vam obrazovanje i sticanje preduzetničkih vještina u toku školovanja pomoći da razvijete samostalnost, odgovornost i spremnost za izazove, omogući da kreirate lični i profesionalni razvoj i priliku da radite ono što volite i da zamisli i ideje pretvarate u djela“, poručio je on.

Centar za stručno obrazovanje (CSO) je, kako je kazao njegov direktor Duško Rajković, u okviru reforme srednjeg obrazovanja posebnu pažnju posvetio uvođenju preduzetničkog učenja u svim sektorima kako bi se učenicima omogućilo da steknu osnovna znanja, sposbnosti i vještine o procesu osnivanja, poslovanja i razvoja malog preduzeća.

„Preduzetnišvo je ključni pokretač inovacija, konkurentnosti i rasta i jedna od osam ključnih kompetencija“, rekao je Rajković. On je pojasnio da je preduzetništvo kao ideja, staro koliko i ljudsko društvo i nije isključivo ekonomski fenomen.

Preduzetništvo, kako je naveo Rajković, razvija kreativnost, pospješuje rađanje ideja i obogaćuje ljudske potrebe. „Ono nije nauka ni umjetnost, već praksa zasnovana na znanju, koja počiva na potrebi stalnih promjena, prilikom realizacije privrednih aktivnosti“, dodao je on.

Rajković je kazao da će CSO u daljem periodu raditi na unapređenju kompetencije, kako bi se dalje unaprijedilo preduzetničko učenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније