Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 05. 2016. 15:45 >> 09:56
7

PRIMOPREDAJA

Arapi preuzeli Porto

Predstavnici državnog fonda Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija i kompanije Adriatik Marinas, potpisali su danas u Tivtu protokol o primopredaji Porto Montenegra.

Tim je ICD i zvanično postao vlasnik tivatskog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro. Suma za koju su Arapi kupili Porto Montenegro ostaje poslovna tajna.

"Vlada će sa novim investitorima nastaviti saradnju u realizaciji jasne strategije razvoja nautičkog turizma u Tivtu i Boki Kotorskoj, te će zajednički raditi na daljem pozicioniranju Crne Gore kao destinacije visoko kvalitetnog turizma", kazao je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je istakao da je ovaj dan „veliki za Porto Montenegro, Tivat i crnogorski turizam“. On se zahvalio kanadskom milijarderu Piteru Manku na hrabrosti prilikom implementacije projekta od prije deset godina. 

„Nije bilo jednostavno povjerovati da je Crna Gora baš ta destinacija u kojoj je bilo moguće realizovati ovakav projekat“, rekao je Đukanović podjećajući na sumnjičavost dijela javnosti i finansijsku krizu koja potresala Evropu. On je obećao da će ICD imati punu podršku Vlade Crme Gore te da je riječ o investitoru od koga se očekuje da će izvršiti nadogradnju na dobro postavljene temelje Porto Montengra. 

Nakon potisivanja protokola o primopredaji predsjednik izvršnog obora komanije ICD šeik Muhamed Al Šaibani kazao je da očekuje da će Porto Montenegro uz njihovu podršku dalje rasti.

Govoreći o planovima jednog od najprestižnijih strateških investitora koji u svom portfoliju ima čuvene vazduhoplovne kompanije, Emirejts i Flaj Dubai kao i brojne projekte širom svijeta, šeik Al Šaibani je istakao da su primijenili stroge kriterijume prilikom izbora partnera i da im se Porto Montenegro izuzetno dopao.

„Kada smo razmatrali ponudu Porto Montenegra izvršili smo detaljnu analizu tržišta i kompanije. Zaključili smo da nam se mnogo sviđa“, rekao je Šaibani. On je istakao da je dogovoreno da kupoprodajna cijena ostane tajna.

Ističući da je ovo najvažniji dan u životu Porto Montenegra izvršni direktor Adriatik Marinasa, Oliver Korlet se zahvalio dosadašnjem većinskom vlasniku Piteru Manku na svemu što je uradio “ostavljajući elegantan spomenik svom integritetu i otvarajući niz mogućnost i potencijala za razvoj projekta i destinacije. „Primjer Porto Montenegra je dokaz šta se sve može postići kad investitori blisko sarađuju sa Vladom“, rekao je Korlet.

Mank je krajem 2006. godine kupio od Vlade Crne Gore nekadašnje vojno brodogradilište u Tivtu za 23 miliona eura i pretvorio ga u nautičko-turistički centar sa jednom od najsavremenijih marina za mega i super jahte u ovom dijelu svijeta.

Investitor tvrdi da je u kompleks do sada investirao 400 miliona eura.

Pored Manka, suvlasnici Porta su neki od najbogatijih ljudi svijeta, među kojima su ruski oligarh Oleg Deripaska, lord Jakob Rotšild iz bankarske dinastije i francuski poslovni magnat, izvršni direktor luksuznih francuskih brendova Luj Viton i Henesi Bernar Arno.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније