Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

06. 05. 2016. 15:16 >> 15:08

NEMA OSNOVA

Šest radnika Tosčelika ne može u penziju

Pravni osnov za ispunjenje zahjeva šest zaposlenih u Tosčeliku za odlazak u penziju ne postoji, saopšteno je iz ministarstva rada i socijalnog staranja i ekonomije nakon sastanka sa predstavnicima radnika i uvida u dokumentaciju.

„Zahtjev za penzionisanje, zaposleni su uputili na osnovu člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji je prestao da važi prije više od godinu“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava rada i socijalnog staranja i ekonomije.

Takođe, kako se dodaje, zahtjev za penzionisanje je sporan i zbog činjenice da su radnici u radnom odnosu u Tosčeliku, pa čak i kada bi im bili plaćeni doprinosi za beneficirani staž, oni ne bi ispunjavali zakonski osnov za penzionisanje jer nijesu raskinuli radni odnos za vrijeme važenja zakona.

„Bez pravnog osnova je i njihov zahtjev da traže retroaktivno obračunavanje penzija za period u kome su se nalazili u radnom odnosu“, kazali su iz resornih ministarstava.

Na osnovu svega toga, iz ministarstava su apelovali na radnike da prekinu štrajk, posebno imajući u vidu činjenicu da se nalaze u radnom odnosu i da redovno primaju zarade na koje se obračunavaju doprinosi.

Radnici od srijede štrajkuju ispred zgrade Ministarstva ekonomije, jer im, kako tvrde, zbog administrativnog propusta nije dozvoljen odlazak u prijevremenu penziju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније