Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

06. 05. 2016. 16:37 >> 16:35
1

DOGOVORENO

U CG tijelo za razvoj gasovoda

Vlade Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Albanije u najskorijoj budućnosti formiraće Operativno tijelo za razvoj Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) sa stalnim sjedištem u Crnoj Gori, dogovoreno je danas na ministarskom sastanku u Pržnu.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić kazao je na konferenciji nakon sastanka da su zadovoljni što IAP projekat dobija novu regionalnu i generalnu dinamiku.

"Na sastanku je precizno dogovoreno da organizujemo jedinicu za projektni menadžmen čiji bi sekretarijat bio u Crnoj Gori, a koja bi se sastojala od predstavnika ministarstvava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH", rekao je Kavarić.

Sastanku su, pored Kavarića, prisustvovali hrvatski ministar ekonomije Tomislav Panenić, albanski ministar energetike i industrije Damian Gjiknuri i savjetnik ministra u Vladi BiH Neđo Kapetina, kao i predstavnici azerbejdžanskog SOCAR-a koje predvodi direktor odsjeka za Balkan Murad Heydarov, predstavnici crnogorskog Montegrobonusa i BH-Gasa.

Kavarić je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, dodao da su predstavnici četiri zemlje jednoglasno pozvali predstavnike azerbejdžanskog SOCAR-a da budućem tijelu pruži savjetodavnu podršku.

„Imajući u vidu ulogu SOCAR-a, kao nekog ko prati projekat od samog početka izgradnje Trans - Anadolija gasovoda (TANAP) i koridora Trans Jadranskog gasovoda (TAP), njihova podrška nam može pomoći oko koordinacije sa pomenutim projektima“, rekao je Kavarić.

On je dodao da je na sastanku precizirano šta treba da bude urađeno na akcionim planovima, kako bi taj projekat što prije ušao u završnu fazu.

„Neke od stvari koje treba uraditi tiču se biznis modela koji će definisati akcionarsku strukturu i model organizovanja i finansiranja projekta“, kazao je Kavarić.

Hrvatski ministar ekonomije Tomislav Panenić kazao je da je na sastanku pokazana zajednička volja da taj projekat napokon dobije svoju konačnu formu. „Iskazana je volja i da se ubrzaju svi postupci njegove realizacije i da svi zajedno doprinesemo ne samo osiguranju novih nabavnih pravaca i energenata u ovaj dio Evrope, već i da podstaknemo razvoj gasifikacije svih zemalja koje su u projekat uključene“, rekao je Panenić i dodao da je to projekat koji i u Vladi Hrvatske smatraju prioritetnim.

Albanski ministar energetike, Damian Gjiknuri saopštio je da je cilj sastanka postavljanje jasne agende za predstojeće godine. „TAP i projekat južnog gasnog koridora su već počeli sa realizacijom i biće završeni za dvije do tri godine. Zbog toga je ovaj projekat izvodljiviji. On bi trebalo da bude prioritet i za EU“, kazao je Gjiknuri.

On je dodao da je počelo rastuće interesovanje velikih privatnih investitora za finansiranje tog projekta.

Predastavnik azerbejdžanskog SOCAR-a, Murad Heydarov ocijenio je sastanak vrlo produktivnim, s obzirom na to da je definisao ciljeve i rokove u vezi sa implementacijom projekta.

„Zahvalni smo na pozivu vlada upućenom SOCAR-u da učestvuje u radu ove jedinice za implementaciju projekta. Mi smo spremni da pružimo tehničku i funkcionalnu pomoć kada je u pitanju rad ovog radnog tijela i vjerujem da će naši zajednički napori dati veoma mjerljive rezultate u budućnosti“, zaključio je Heydarov.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније