Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 05. 2016. 14:16 >> 14:56
1

IVANOVIĆ SAOPŠTIO

Ispunjene sve obaveze, ne smije se stati

Sve obaveze Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) iz Programa rada Vlade za prvi i drugi kvartal završene su, poručio je bivši ministar, sada potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović. On je kazao da danas Ministarstvo na računu ima 4.088.820,82 eura.

“Svi zaključci Vlade kojima se obavezuje MPRR, a koji su dospjeli do 18. maja, su realizovani, sve obaveze iz Programa pristupanja Crne Gore EU do 18. maja realizovane su prema planu, sve aktivnosti iz Akcionog plana za PP 11, 12 i 13 planirane do 18. maja su realizovane, zaključno sa 18. majem isplaćene su sve dospjele obaveze i obrađeni svi pristigli zahtjevi građana, isplaćene su sve subvencije dospjele do 18. maja a koje su provjerene po propisanim procedurama, staračke naknade su isplaćene ne samo za maj, već i za jun 2016. Godine, uplaćene su rate za tzv. Poljski kredit do kraja tekuće godine i izvršena prijevremena uplata za dvije naredne godine - 2017. i 2018, izvršena je uplata za izgradnju svih seoskih vodovoda obuhvaćenih Planom za 2016. godinu”, saopštio je Ivanović.

Preostala sredstva kod ADFD koja nijesu ugovorena, kazao je Ivanović, iznose preko 26 miliona dolara.

“Nije bilo jednog jedinog dokaza da je MPRR nenamjenski trošilo novac ili da je novac koristilo u izborne svrhe. U ovom periodu imali smo više kontrola DRI, Svjetske banke i Evropske komisije. Sve kontrole potvrdile su ispravnost ne samo upotrebe sredstava, već i ukupnog rada MPRR. Imajući u vidu da su pred nama izbori, te da prema planiranom budžetu od danas do izbora, Ministarstvo finansija treba da otpusti MPRR još oko pet miliona eura, postavlja se pitanje ko će kontrolisati upotrebu ukupno devet miliona eura? Drugim riječima, ko kontroliše kontrolore”, upitao je Ivanović.

On je istakao dvije grupe obaveza koje su, kako je naveo, strateški važne.

“Prvu grupu čine aktivnosti na međunarodnom planu. Započeli smo niz pregovora čija dinamika realizacije ne smije biti ugrožena. U pitanju su pregovori sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), Svjetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Evropskom agencijom za bezbjednost hrane (EFSA), Međunarodnom komisijom za izlov tuna (ICCAT), Mediteranskom komisijom za ribarstvo i Svjetskom bankom. Svaka od ovih organizacija ima svoju dinamiku rada, svoje budžetiranje, svoju fiskalni ciklus. Eventualno kašnjenje u komunikaciji ili izvršavanju preuzetih obaveza može značiti da propustimo cijelu fiskalnu godinu. Za Crnu Goru u ovom trenutku to je luksuz koji sebi ne možemo priuštiti. Posebno osjetljivo pitanje odnosi se na otvaranje pregovora u poglavljima 11, 12 i 13. Podsjetiću da smo do sada ne samo ispunili sve uslove za otvaranje pregovora, već imali veoma intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom koju je neophodno nastaviti kako bi pregovori u sva tri pregovaračka poglavlja bili otvorenu u ovoj godini”, kazao je Ivanović.

Druga grupa obaveza odnosi se na redovnost isplate subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

“Prošla godina je bila prva godina od donošenja agrobudžeta u kojoj su sve subvencije poljoprivrednicima isplaćene u godini nastanka (T=0). To znači da smo uspjeli da zavedemo red, isplatimo sve zaostale obaveze i omogućimo poljoprivrednim proizvođačima da planiraju svoje aktivnosti. Ova dinamika ne smije se narušiti ukoliko želimo dobro poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori”, dodao je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније