Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

25. 05. 2016. 23:33 >> 23:17

U CRNOJ GORI

Nelicenciranih softvera 76%

Stopa nelicenciranog softvera na računarima u Crnoj Gori iznosi 76 odsto, što je dva procentna poena manje u odnosu na 2013. godinu, pokazalo je globalno istraživanje Alijanse za poslovni softver (BSA).


Istraživanje pod nazivom Korišćenje prilike kroz usklađivanje licence je pokazalo da korisnici računara u Crnoj Gori i dalje koriste nelicencirani softver u alarmantnim procentima, bez obzira na vezu između nelicenciranog softvera i sajber napada.

Kako je saopšteno iz BSA, istraživanje je pokazalo da je komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog u Crnoj Gori šest miliona USD.

Predsjednik i generalni direktor BSA, Victoria Espinel, kazala je da je od presudnog značaja da su kompanije svjesne kakav softver je na njihovim mrežama.

“Mnogi direktori informatičkih službi ne znaju pun raspon softvera na njihovim sistemima, kao ni da li je taj softver legalan”, rekla je Espinel.

Iz BSA je saopšteno da istraživanje, koje je ispitivalo potrošače, menadžere informacionih tehnologija i poslovne korisnike, potvrđuje činjenicu da je upotreba nelicenciranog softvera i dalje visoka, kao i da se i pojedinci i kompanije „igraju vatrom“ prilikom upotrebe takvog softvera.

„To je pokazano kroz snažnu povezanost između sajber napada i korišćenja nelicenciranog softvera. Tamo gdje je u upotrebi nelicencirani softver značajno raste i vjerovatnoća pojave virusa, a troškovi borbe protiv malicioznih softvera mogu biti zapanjujuće visoki. Samo u prošloj godini sajber napadi su koštali poslovnu industriju preko 400 milijardi USD“, dodaje se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da 39 odsto softvera instaliranog na kompjuterima širom svijeta u prošloj godini nije bilo adekvatno instalirano, što predstavlja pad u odnosu na 43 odsto iz prethodne globalne BSA studije iz 2013. godine.

„Čak i u određenim veoma bitnim industrijama nelicencirana upotreba softvera je iznenađujuće velika. Istraživanje pokazuje da je širom svijeta ta stopa 25 odsto u sferama koje se bave bankarstvom, osiguranjima i bezbjednošću“, naveli su iz BSA.

Istraživanje je pokazalo i da direktori informatičkih službi procjenjuju da 15 odsto njihovih zaposlenih instalira softver na mreže bez njihovog znanja.

Uprokos tim brojkama, nalazi istraživanja, kako je objašnjeno, pokazuju jasnu svijest o problemu.

„Direktori informatičkih službi su naveli da im je najveća briga gubitak podataka povezan sa nekim bezbjednosnim incidentom. Oni su naveli i da je izbjegavanje prijetnji po bezbjednost razlog što se staraju da softver na njihovim mrežama bude legalan i licenciran“, rekli su iz BSA.

U širem istraživanju zaposlenih, 60 odsto je navelo da je bezbjednosni rizik povezan sa upotrebom nelicenciranog softvera ključni razlog zbog kojeg bi trebalo da se koristi legalan, potpuno licenciran softver.

„Izvještaj dodaje da kompanije mogu smanjiti rizike po sajber sigurnost tako što će se postarati da nabavljaju kompletan softver od legitimnih i licenciranih dobavljača, kao i koncipiranjem internog programa za rukovođenjem nabavke i korišćenja softvera - Software asset management (SAM)“, kazali su iz BSA.

Organizacije koje efikasno sprovode SAM znaju šta im je od softvera na mrežama, kao i da li je legalan i licenciran.

„Oni uvijek mogu da optimizuju upotrebu softvera koristeći onaj koji najbolje odgovara njihovom profilu poslovanja. Takođe imaju polise i procedure za nabavku, raspoređivanje i prestanak upotrebe softvera, što ujedno omogućava i potpuno integrisan SAM u okviru njihovog poslovanja“, objansili su iz BSA.

Istraživanje je pokazalo i da region Azija-Pacifik ima najveću ukupnu stopu nelicenciranog softvera, 61 odsto, što predstavlja pad od jedan odsto u odnosu na 2013.

„Slijedi region centralne i istočne Evrope, 58 odsto, kao i regija Bliskog Istoka i Afrike 57 odsto. Sjeverna Amerika ima najnižu stopu nelicenciranog softvera, 17 odsto, ali ona i dalje čini značajnu komercijalnu vrijednost od deset milijardi USD“, rekli su iz BSA.

U zapadnoj Evropi je opšta stopa nelicenciranog softvera pala jedan odsto na 28 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније