Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 05. 2016. 09:49 >> 12:34

"MONTE TURK"

Mojkovac: Grade pogon za preradu mlijeka

Mojkovačka biznis zona Babića polje sjutra će dobiti prvog investitora. Preduzeće „Monte turk“ iz Mojkovca, stimulisano povoljnostima koje nudi ta zona, počeće izgradnju pogona za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda.

Na površini od 2000 kvadrata, koliko je zakupila od opštine, firma „Monte turk“ sjutra će postaviti kamen temeljac za izgradnju pogona površine 500 kvadrata.

 Radi se o investiciji koja će premašiti 1,3 miliona eura kaže vlasnik „Monte turka“, Darko Popadić, suvlasnik nekoliko firmi u Srbiji i Turskoj.

„Naš plan je, da nakon završetka prvog djela projekta, proširimo fabriku  čiji će temelji sjutra biti naliveni u gabaritima za koje je dobijena dozvola. Očekujemo da će naša firma konkretnim radom ojačati povjerenje lokalne uprave i dobiti dozvolu za širenje fabrike“, siguran je Popadić.

Prema njegovim riječima, fabrika će u početku zapošljavati  30 radnika koji će dnevno prerađivati oko 3000 litara mlijeka i proizvoditi nekoliko nekoliko vrsta sireva, te jogurte bazirane na šumskom voću bez vještačkih aroma. „Mljekara  Mojkovac“ ima viziju da otpočne proizvodnju autohtonog sira sa prostora opštine Mojkovac.

„ꞌMonte turkꞌ neće imati problema oko plasmana proizvoda. S njima će ići na već obezbijeđeno, provjereno, tršište uglavnom na prostoru Turske i Rusije, a dio proizvoda naći će se i na domaćem tržištu“, tvrdi vlasnik firme.

Popadić napominje da će od buduće fabrike korist osim zaposlenih u njoj imati i mnogi mojkovački stočari, ali i manji prerađivači mlijeka iz susjednih opština. Biće im zagarantovan otkup mlijeka čije količinu namjerava da uveća na način što će stočarima sa kojima potpiše koperativni ugovor podijeliti podijeliti određen broj krava.  

Namjera investitora je da, kroz sve aktivnosti koje će preduzeti, smanji dugogodišnji deficit ovakve vrste proizvodnje , te da se problem otkupa tržnih viškova poljoprivrednih proizvoda i supstitucije uvezenih roba iz okruženja sa ovom idejom može riješiti.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније