Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 05. 2016. 10:10 >> 13:37

PREPORUKE EU

Smanjiti javni dug i deficit

Smanjenje nivoa javnog deficita i duga jedna je od preporuka Crnoj Gori na jučerašnjem ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom u Briselu.

 

"Dogovorene preporuke za Crnu Goru uključuju smanjivanje nivoa javnog deficita i duga, zatim pružanje podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka (naročito kroz rješavanje loših kredita). Takođe je postignut zajednički dogovor da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog i energetskog tržišta", saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Zbog visoke stope nezaposlenosti u zemlji, Crna Gora je, kako se ističe, prihvatila da usvoji mjere kojima će podstaći ljude da uđu na tržište rada i razviju vještine koje odgovaraju  potrebama lokalnih preduzeća.

Inače, na jučerašnjem ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom (EU) održanom u Briselu, zemlje Zapadnog Balkana i Turska su se obavezale da će nastaviti sa razvijanjem ekonomskih i socijalnih reformi u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti i snaženja konkurentnosti i rasta.

U zaključcima usvojenim na jučerašnjem sastanku, postignut je dogovor o preporukama za svih sedam partnerskih zemalja koje su u procesu proširenja, s akcentom na strukturnim reformama.

"Glavni cilj strategije proširenja EU je jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim našim partnerskim zemljama. U današnjoj raspravi zajedno smo definisali kako sprovesti ekonomske reforme o kojima je postignut dogovor sa EU. Zadovoljstvo mi je što su sve zemlje kandidati pokazale posvećenost ovom procesu, uključujući i veću predanost strukturnim i socijalnim reformama", izjavio je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније