Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

26. 05. 2016. 20:52 >> 20:35

REGIONALNA KONFERENCIJA

Pejović: Razvoj infrastrukture ključan

Razvoj infrastrukture i povezivanje regiona sa Evropskom unijom (EU) ključni su preduslovi za ekonomski razvoj država zapadnog Balkana, saopštio je državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović.

"Sprovođenje mekih mjera će omogućiti punu i funkcionalnu saobraćajnu i energetsku povezanost država zapadnog Balkana i omogućiti efikasan protok robe, energije i putnika, čime će se stvoriti preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj regiona“, rekao je Pejović.

On je na regionalnoj konferenciji o sprovođenju mjera za uspostavljanje funkcionalne infrastrukturne mreže za povezivanje u oblasti saobraćaja i energetike - meke mjere, koja je u srijedu počela u Bečićima, kazao da će Pariski samit i julu u fokusu imati dalje infrastrukturno povezivanje zemalja regiona.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, dodao da će u fokusu biti i uspostavljanje regionalne kancelarije za saradnju mladih na zapadnom Balkanu, izazove migracijske krize, kao i borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Posebna pažnja samita će biti posvećena razmatranju stepena realizacije mekih mjera u oblasti saobraćaja i energetike, najavljujući nove održive projekte u regionu“, rekao je Pejović.

Pejović je podsjetio da je sastanak predsjednika vlada država zapadnog Balkana, koji je održan u Berlinu u avgustu 2014. godine, proistekao iz potrebe stvaranja preduslova za uspješnu realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike.

„Kao nastavak tog procesa, uspjeh samita u Beču održanog u avgustu prošloe godine se ogleda u konkretizaciji planova za infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, ali i u definisanju mekih mjera čije će uspješno sprovođenje doprinijeti uspostavljanju potpuno funkcionalne infrastrukturne mreže u oblasti saobraćaja i energetike“, kazao je Pejović.

Iz Ministarstva su saopštili da će dalje jačanje saradnje regiona u sprovođenju mekih mjera, posebno kroz usvajanje adekvatnog zakonodavnog okvira, doprinijeti poboljšanju saobraćajne i energetske povezanosti regiona i povećanju obima razmjene robe i usluga.

Konferenciju koja se završava sjutra, organizuju Ministarstvo i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније