Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

29. 05. 2016. 20:34   >>  20:23

TRŽIŠTE

Slaba ponuda likvidnih hartija od vrijednosti

Crnogorsko tržište kapitala je već duže vrijeme bez adekvatne ponude likvidnih hartija od vrijednosti, čime je umanjena njegova uloga i doprinos u stvaranju povoljnijeg finkcionisanja ukupnog finansijskog sistema.

U izvještaju o radu Komisije za hartije od vrijendosti (KHOV) za prošlu godinu i stanju na tržištu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je u posljednjih nekoliko godina tražnja na tržištu kapitala pomjerena u korist manje rizičnih hartija od vrijednosti, posebno prema obveznicama čiji je emitent država.

“Kako u prethodnom periodu nije bilo emisija državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala i promet je značajno smanjen. Uredbom o izdavanju državnih zapisa stvaraju se osnove koje onemogućavaju da se primarno i sekundarno trgovanje tim hartijama od vrijednosti sprovodi na tržištu kapitala”, navodi se u izvještaju.

Stanje na tržištima kapitala u zemljama okruženja, kako su naveli iz KHOV-a, je slična u pogledu trgovine vlasničkim hartijama od vrijednosti. U svim državama je, kako su objasnili, prepoznata šansa da se izdavanjem dužničkih hartija od vrijednosti može uticati na stvaranje efikasnijeg sistema finansijskog tržišta.

“U zemljama regiona trgovina državnim obveznicama se kreće u rasponu od 20 odsto do 45 odsto ukupnog prometa sa tendencijom rasta. Sve navedeno ukazuje na potrebu zajedničkog djelovanja domaćih institucija i nosilaca politike u cilju uspostavljanja mehanizama tržišno orjentisanog finansiranja kroz razvoj dubokog i likvidnog tržišta državnih hartija od vrijednosti”, dodaje se u izvjštaju.

Iz KHOV-a su ocijenili da je funkcionalno i likvidno tržište državnih hartija od vrijednosti snažan instrument svake države u upravljanju troškovima i rizicima.

“Njegovim razvojem država može sniziti troškove servisiranja duga, doprinijeti većoj otpornosti na ekonomske potrese i otvoritit nove izvore finansiranja. Utoliko su značajniji svi napori na daljem razvoju primarnog i uspostavljanju sekundarnog tržišta državnih hartija od vrijednosti i proširenju baze investitora”, kazali su iz KHOV-a.

Predstavnici KHOV-a su naveli da će u ovoj godini nastaviti sa aktivnostima na emisiji državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala.

“Činjenica da je tražnja za tim hartijama od vrijednosti, u dužem periodu veća od ponude, jasan je signal da tom pitanju treba posvetiti dužnu pažnju”, smatraju u KHOV-u.

Iz KHOV-a su saopštili da ukupan promet na berzanskom tržištu u prošloj godini smanjen 39,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, što je prije svega uslovljeno izostankom primarnih emisija državnih i korporativnih obveznica, koje su u toku 2014. godine realizovane u iznosu od 43 miliona eura, odnosno deset miliona eura.

“U prošloj godini na sekundarnom berzanskom tržištu je ostvaren promet u iznosu od 65,4 miliona eura, što je 19 odsto više u odnosu na 2014. godinu”, rekli su iz KHOV-a.

Kako se navodi u izvještaju, na crnogorskom tržištu kapitala je u prošloj godini poslovalo po pet otvorenih i zatvorenih investicionih fondova.

“Godina je protekla u finalizaciji procesa transformacije bivših fondova zajedničkog ulaganja, pa je KHOV donijela tri rješenja za otvorene fondove i jedno za zatvorene, kojim su date saglasnosti na usklađivanje poslovanja i ulaganja sa zakonskim ograničenjima”, dodaje se u izvještaju.

Iz KHOV-a su kazali da su na kraju prošle godine svi zatvoreni investicioni fondovi imali vrlo malo likvidnih sredstava, pa učešće novca u ukupnoj imovini fonda ni kod jednog ne prelazi jedan odsto.

U prošloj godini su odobrene tri zatvorene ponude akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine.

“Dvije emisije su evidentirane u ukupnom iznosu 1,4 miliona eura, odnosno 100 odsto uspješnosti, dok je jedna poništena”, kazali su iz KHOV-a.

Iz KHOV-a su rekli da su tokom prošle godine evidentirane dvije emisije akcija po osnovu raspodjele dobiti i pretvaranja rezervi u akcijski kapital u ukupnom iznosu od 11,3 miliona eura i to obje Budvanske rivijere.

Evidentirane su i dvije emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital u ukupnom iznosu od 3,8 miliona eura.

Kada je u pitanju finansijsko izvještavanje emitenata, iz KHOV-a su saopštili da je u prošloj godini 187 emitenata dostavilo 731 finansijski izvještaj, što je 13 odsto manje u odnosu na 2014. godinu.

Kada su u pitanju kontrolne aktivnosti, regulator je u prošloj godini donio 13 rješenja o preduzimanju mjera prema četiri ovlašćena učesnika i četiri društva za upravljanje investicionim fondom.

KHOV je obavljala kontrolu dostavljanja finansijskih izvještaja emitenata hartija od vrijednosti i u skladu sa zakonskom regulativom blagovremeno informisala Poresku upravu (PU) o saznanjima za prekršaj.

“U toku prošle godine PU je dostavljeno 375 informacija o prekršajima emitenata”, precizirali su iz KHOV-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније