Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

30. 05. 2016. 16:22 >> 20:00
2

KAVARIĆ PONOVIO

"Zakon o KAP-ovcima nesprovodiv"

Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) je nesprovodiv i neprincipijelan, saopšteno je iz Vlade, dok članovi Odbora za ekonomiju smatraju da je potrebno naći način kako zakonsko rješenje primijeniti na sve radnike podjednako. Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, kazao je da je stav Vlade da je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju nesprovodiv.

“Jasna je namjera zakonodavca, ali on se poziva na socijalni program i obavezu da se radnicima isplate otpremine u skladu sa socijalnim programom, u kojem piše da se za one koji su stekli uslov za odlazak u penziju otpremnine ne isplaćuju”, rekao je Kavarić na sjednici na kojoj se razmatrala informacija o problemima u sprovođenju Zakona.

On je naveo da je Vlada potencirala da ako Skupština insistira na takvim rješenjima da zakon treba upodobiti uz politički zahtjev da se prilikom koncipiranja novog zakonskog rješenja definišu prava i ostalih radnika koji su kroz taj proces stečaja ostali bez posla i u Preradi, Kovačnici, Fabrici elektroda Piva, Rudnicima boksita i Metalcu Montavar.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da podržava stav Vlade da se i tim bivšim radnicima treba izaći u susret. 

“Želim da vjerujem da su sredstva koja su opredijeljena za to, i dalje tamo, iako sam iz javnosti dobio neke informacije da su ta sredstva potrošena. Ne slažem se sa tim da se prava ostalih zaposlenih u navedenim firmama ostvaruju u okviru 5,4 miliona EUR, koji su odvojeni za bivše radnike KAP-a. Za tako nešto nemam ni osnov“, saopštio je Damjanović.

Nezavisni poslanik, Miloš Konatar, podržao je dio da se to pravo proširi i na ostale radnike drugih preduzeća.

„Mi vidimo zašto se zakon ne može primijeniti, ali hajde da nađemo način kako zakon primijeniti. Ako sredstva postoje i ako radnici KAP-a imaju pravo na taj iznos otpremnina, hajde da idemo u pravcu pronalaska rješenja i da se ovim ljudim isplate sredstva predviđena zakonom“, poručio je Konatar.

Prema njegovim riječima, Vlada na neki način prihvata da se sredstva isplate, ali potencira nepravednost prema drugim radnicima koji nijesu obuhvaćeni tim zakonom. 

„Neprihvatljivo je da ta sredstva za radnike KAP-a budu opredijeljena i za radnike ostalih predzeća. Ako ih sada nema, sve su prilike da će budežt do kraja jula ići u rebalans, ako ćemo već ići onda možemo opredijeliti sredstva da se zakon primijeni na bivše radnike tih preduzeća“, dodao je Konatar.

Nezavisni poslanik, Damir Šehović, smatra da ne treba rješavati problem bilo kojim radnicima, a da se dovedu svi ostali u neravnopravan položaj, ni po cijenu udvaranja bilo kojoj populaciji.

„Ako treba tražiti rješenje, to treba da bude pravedno za sve i na isti način tretira sve radnike u Crnoj Gori. Nema važnih i manje važnih radnika“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, izlaz iz te situacije se može tražiti u odustajanju od tog zakonskog rješenja ili da se ide u novu proceduru usvajanja zakona koji bi na jednak način tretirao sve radnike koji su u istoj situaciji kao radnici KAP-a.

„Moramo tražiti održivo rješenje, tako da se na jedan način tretiraju svi radnici u Crnoj Gori i ako postoji prostor da se u tom pravcu traži rješenje, voljni smo da učestvujemo u tome“, dodao je Šehović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić, rekao je da su svi članovi Odbora saglasni da se napravi zakonsko rješenje koje bi bilo podjednako važeće za sve radnike u Crnoj Gori koji bi imali ovaj status.

„Vjerovatno je greška podnosioca zakona, koji se fokusirao na jednu ciljanu grupu. Nažalost pogrešna je pretpostvaka da se oslonio na socijalni program koji je u koliziji sa zakonom“, kazao je Jelić. 

Kavarić je naveo da je Zakon na bazi Vladine politike, neprincipijelan i ne teritra jednako sve radnike. 

„Moramo da povedemo računa da ljudi koji su prošli kroz te procese u penziju u svim preduzećima imaju isti tretman i da njihov tretman bude usaglašen sa onima koji su ostali da rade i sa onima koji su ostali bez posla, a nijesu otišli u penziju“, precizirao je Kavarić.

On je dodao da bi to trebalo da obezbijedi parlament, koji je inicirao zakon, a Vlada je ono što je mislila da treba, uradila kroz socijalne programe.

„Vlada neće inicirati predloge rješenja, ali sugeriše primjenu predloga u pravcu kako je već rečeno“, dodao je Kavarić. 

Damjanović je kazao da mogućnost izmjene zakona stoji i poslanicima koji mogu da predlože izmjene i dopune.

„Kroz ove zaključke dovodi se u pitanje iznos sredstava za radnike KAP-a. Do tada, na snazi je jedan zakon i on do sada nije primijenjen, iako ne postoji rok do kada ga treba primijeniti tokom ove godine“, rekao je Damjanović. 

On je naveo da se zna koji je zakonodavni put kako da se izmijeni zakon. Dok se to ne uradi, postoji jedan jedini važeći zakon sa izdvojenim sredstvima.

„Bilo bi idealno da se to uradi i sa bivšim zaposlenima drugih firmi“, dodao je Damjanović.

Odbor je donio odluku o kontrolnom saslušanju ministra finansija Raška Konjevića, i direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše, povodom mišljenja Državne revizorske institucije o reviziji uspjeha Efikasnost Poreske uprave u sprovođenju mjera naplate poreskog duga, koju je podnio Damjanović.

Odbor se upoznao sa izvještajem o radu Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za prošlu godinu i finansijski iskazi sa Izvještajem nezavisnog revizora za prošlu godinu. 

Odbor je usvojio finansijske i izvještaje o radu Regulatorne agencije za energetiku (RAE) i Agencije za nadzor osiguranja za prošlu godinu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније