Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

19. 06. 2016. 11:01 >> 10:43

JADRANSKO-JONSKA REGIJA

Radovanović u Vijeću revizora

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore (PKCG) Pavle Radovanović imenovan je za člana Vijeća revizora Foruma komora Jadransko-jonske regije za period 2016-2019 godine.

 

Iz PKCG su saopštili da imenovanje predstavnika crnogorske Komore u rukovodeća tijela i organe na Skupštini foruma je rezultat proaktivnog stava u aktivnostima koje sprovodi ova za našu državu strateško-ekonomski izuzetno važna makro-regija.

„Za Crnu Goru, kao najmanju državu učesnicu Foruma, ovo znači veću mogućnost usmjeravanja opredijeljenih sredstava i projekata koji će se realizovati u okviru programa Jadransko-jonske regije“, navodi se u saopštenju.

Forum komora jadransko-jonske regije koji je ove sedmice održan u Ankoni čini 45 privrednih komora iz šest zemalja: Italije, Grčke, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Radi o mreži velike snage u kojoj je posebno važan glas malih i srednjih preduzeća što kroz privredne komore ističu svoje potrebe.

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma je Podrška razvoju malog i srednjeg preduzetništva u jadransko-jonskoj regiji: prioriteti, izazovi i uloga privrednih komora.

Generalni sekretar Radovanović je govorio o preispitivanju i redefinisanju uloge privrednih komora u podršci malim i srednjim preduzećima i drugim poslovnim subjektima na ovom području.

„Privredna komora Crne Gore svoju jedinstvenu organizacionu strukturu  koristi da kroz partnerstvo sa državom formuliše najpovoljnija zakonska rješenja koja ubrzavaju i pojednostavljuju poslovanje, unose pravnu sigurnost i pomažu našim članicama da se suoče sa konkurentskim pritiscima na evropskom tržištu. Svojim učešćem u pregovaračkom procesu sa EU Komora obezbjeđuje da se izmjene pravnog okvira, koje neminovno stvaraju novi poslovni ambijent, sinhronizuju sa pripremom preduzeća za zahtjeve koji se pred njih postavljaju, ali i velike šanse koje im ovi procesi otvaraju“, rekao je Radovanović.

On je istakao da su edukativne aktivnosti  Komore primjerene  potrebama privrede  da povezuje ideje, novac i znanje, s ciljem da razvija i promoviše preduzetništvo, realizuje programe preduzetničkog i menadžerskog osposobljavanja, naročito one licencirane.

„Izgrađena i u potpunosti operativna infrastruktura kvaliteta je jedan od instrumenata podrške  komorskog sistema privredi, izvozu i jačanju njene konkurentnosti“, istakao je Radovanović.

Na forumu su održani sastanci tematskih radnih grupa koje su dale prijedloge budućih aktivnosti u prioritetnim oblastima. Organizovani su tematski okrugli stolovi za plavi rast, kojim je koordinirala Privredna komora Crne Gore, potom povezivanje regije, poljoprivredu i kvalitet životne sredine; održivi turizam i žensko preduzetništvo.

Forum komora Jadransko-jonske regije će sve buduće projekte i aktivnosti usmjeriti na iskorišćavanje potencijala zajedničkog prostora koji  broji 70 miliona stanovnika i 1,6 miliona preduzeća.

„Riječ je o mjestu koje može premostiti barijere i uspostavljati saradnju, a u njegovom okviru osmišljen je i brand ADRION, kako bi se ostvarivali još snažniji rezultati, naročito u turizmu. Da bi Crna Gora kandidovala što više projekata i iskoristila finansijska sredstva kroz programe ADRION, neophodno je nacionalne razvojne ciljeve uskladiti sa onim koji su usvojeni kroz Strategiju za Jadransko-jonsku regiju koju je donijela Evropska Unija (EUSAIR)“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније