Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

24. 06. 2016. 20:19 >> 23:29
7

ĐUROVIĆ O BREGZITU

Bez direktnih efekata na CG

Vidim da se nigdje, ni u Velikoj Britaniji, ni u Evropi, nije pojavio pobjednički osmijeh. Mislim da ovim nikome nije dobro, kazala je bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović povodom britanskog referendumskog NE Evropskoj uniji. Britansko NE ne može se direktno reflektovati na integracione procese Crne Gore, kazala je Đurović.

"Ali, svakako da EU više nije ona ista kada se ovaj proces istupanja Britanije okonča - to je 16% BDP-a manje, 12% stanovništva manje, bez glasa za slobodno tržište sa svim britanskim specifičnostima (van jedinstvene valute, van Šengena). Ali, ono što je, u svakom slučaju ključna poruka, a što je i kancelarka Merkel istakla, to je da Evropa mora reagovati jedinstveno, ali i oprezno", kazala je Đurović za Dnevnik TVCG.

Na pitanje da li očekuje porast euroskepticizma u Crnoj Gori i da li konsenzus povodom ulaska u EU može biti doveden u pitanje, Đurović je kazala da bi se, eventualno, mogle očerkivati neke promjerne na našoj političkoj sceni.

"Ali, koliko razumijem, uzrok političkog dijaloga koji se vodi u posljednje vrijeme kod nas nije Evropska unija već unutrašnja pitanja. Na kraju krajeva, ne treba ni od toga bježati. Mislim da je to normalni razvoj demokratije. Legitimno je da neka partija legitimiše sebe da nije za evropske integracije Crne Gore", kazala je Đurović.

Ona podsjeća na proceduru razlaza - treba sačekati da počnu pregovori oko sporazuma o istupanju, pa da se sporazum potpiše i, na kraju, da stupi na snagu, da Velika Britanija postane treća zemlja u odnosu na EU.

Taj proces, kaže, po članu 50, traje do dvije godine, a izuzetno se može produžiti. Koliko prepoznajemo, raspoloženje obje strane je da on traje i kraće.

Crna Gora ne može trpjeti direktne negativne ekonomske efekte od istupanja Velike Britanije iz EU.

"Ono što može biti izvedeno, to je evropski budžet. Jer, Britanija godišnje dobije iz evropskog budžeta 7 milijardi eura a, istovremeno, u njega da 14 milijardi. Ali, kroz evropske projekte značajno ga povlači. Ako govorimo na niovu agregata, ako sad imamo 15,6 odsto manje u evropskom budžetu, toliko ćemo manje imati u svakoj budžetskoj liniji, pa tako i u pretpristupnoj podršci. Ali, to će se odraziti na period 2018-2020. godine", kazala je Đurović za Dnevnik.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније