Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 05. 2013. 16:46 >> 17:21
2

SAMIT 100

Đukanović: Zajedno izaći iz krize

U Budvi je otvoren drugi "Samit 100", na kojem učestvuju premijeri, visoki zvaničnici i privrednici iz regiona. U radu samita učestvuju premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Srbije Ivica Dačić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i visoki zvaničnici Slovenije, Makedonije i Hrvatske.

 

Đukanović je, otvarajući Samit, ocijenio da Crna Gora gradi dobre međususjedske odnose i vjeruje da je budućnost u povezivanju, saradnji i zdravoj konkurenciji na putu u punu političku i ekonomsku integraciju u EU.

 Države regiona moraju najprije biti međusobno povezane i integrisane i kao takve snažnije prezentovati svoje interese na globalnoj sceni.

,,U trenutku kada su evro-atlantske integracije na vrhu agende svih država Regiona, ovim događajem zajednički promovišemo nove modele saradnje država Regiona. Time šaljemo poruku očekivanja od naših evropskih partnera da snažnije podrže dalje faze integracija svih zemalja našeg Regiona. Svakako, ne tako što bi ublažavali kriterijume prijema, već da izdašnije i konkretnije pomognu da se Balkan infrastrukturno razvije, da se stvore pretpostavke našeg demokratkog i ekonomskog razvoja, što bi doprinijelo bržem prevazilaženju istorijski naslijeđene zaostalosti'', kazao je Đukanović.

To je, kako je poručio premijer, posebno važno u kontektstu razarajuće ekonomske krize, koja već šestu godinu ugrožava dinamičan ekonomski napredak regiona.

,,Stoga, moramo pojačati napore na sprovođenju strukturnih reformi i unapređenju poslovnog ambijenta koji će doprinijeti jačanju fiskalne i finansijske snage, i povećanju produktivnosti i konkurentnosti, a time i održivom rastu zaposlenosti'', rekao je Đukanović.

 

Samit, čiji je Đukanović pokrovitelj, organizuju Atlas fondacija, Samit 100 i Srpska asocijacija menadžera, u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i Združenjem “Manager Slovenije”, i prvi je skup te vrste u regionu. On predstavlja i svojevrsnu platformu za dijalog o potencijalima daljeg privrednog povezivanja i unapređenje sveukupnih regionalnih odnosa.

Cilj "Samita 100" je da ove godine demonstrira odlučnost poslovnih lidera da preuzmu svoj dio odgovornosti u kreiranju vizije i uslova za jačanje konkurentnosti, nacionalnih ekonomija zemalja, ali i ukupnog konkurentskog potencijala jugoistočne Evrope.

Tokom prvog dana "Samita100" privrednici će imaće priliku da, pored aktuelne teme regionalne saradnje i investiranja, razgovaraju i o najvećim problemima regiona, poput rješavanja pitanja nezaposlenosti sagledavanjem problema na regionalnom nivou i dogovorom kako spriječiti dalji „odliv mozgova“, a biće otvoren dijalog na temu uloge i odgovornosti medija u daljoj ekonomskoj reintegraciji regiona.

Drugog dana samita, privrednici će razgovarati o mogućnostima zajedničkog nastupa na lokalnim i trećim tržištima, a posebno će se obraditi teme kao što su hrana, poljoprivreda, energetika, turizam, informacione tehnologije i građevinarstvo.

Đukanović će, na marginama samita, imati bilateralne susrete sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније