Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

25. 06. 2016. 22:16 >> 22:50

PRIPREMAJU PROPISE

SDP: Razbiti monopol u taksi prevozu

Socijaldemokratska partija (SDP) pripremiće izradu novih predloga propisa o taksi prevozu u cilju razbijanja monopola i, kako su kazali, vraćanju tog biznisa na tradicionalno jedinični, odnosno familijarni.

Član ekonomskog Savjeta SDP-a, Čedomir Radičević, saopštio je da bi se na osnovu tih izmjena razbio monopol, čime bi se samo u Podgorici osnovalo hiljadu porodičnih firmi u okviru preduzetnika kao nosioca licence, koja bi imala trajna svojinska prava i sve ono sto iz njega proističe.

“Na taj način bi se ukinulo izdavanje licenci na određeni period, od pet godina, što je bila podloga za koruptivne radnje, kroz ucjenjivanje prilikom dodjele licenci ili zapošljavanja u interesu stranaka koje tvore lokalnu vlast”, naveo je Radičević u saopštenju. 

Taj propis predviđa da se, kako je dodao, umjesto redovnih registarskih tablica, uvedu istaknute licence.

“Odluke o taksi prevozu bi sadržale formiranje opštinskih ili regionalnih, taksi agencija koje bi, u periodu od 15 dana, obavljale obuku, provjeru i ocjenjivanje taksi vozača i na kraju izdavale određenu potvrdu ili uvjerenje o položenom ispitu”, kazao je Radičević. 

Prema njegovim riječima, standard za dobijanje statusa vozača taksija bi zahtijevao veći stepen znanja iz oblasti vožnje, a ne samo, kako tvrdi, 'suvog položenog vozačkog ispita', kao i odgovarajuću provjeru iz dobrog poznavanja grada i istorijskih znamenitosti koje se nalaze u njemu. 

“Tako bi se, samo u Podgorici, kvalitetno 'uhljebilo' hiljadu preduzetnika i još hiljadu vozača, kako na njihova mjesta ne bi dolazili novi, nedovoljno iskusni i neosposobljeni vozači, koji svojom nestručnošću i neiskustvom najviše ugrožavaju bezbijednost u saobraćaju”, smatra Radičević.

Porez bi bio paušalan, a otkup trajne licence bi se obavljao u, kako je naveo, pet periodičnih otplata od po godinu. 

“Propis predviđa izdavanje u Glavnom gradu hiljadu trajnih licenci sa svim svojinskim pravima. Nekada je bilo pravilo da kada sretnemo taksistu u saobraćaju osjećamo sigurnost, dok nam danas od njih prijeti najveća opasnost”, kazao je Radičević.

U saopštenju se navodi da SDP priprema navedene inicijative, jer, kako tvrdi Radičević, postoji izražena potreba da se onemogući dalji monopol i mogućnost pranja novca, čime će se zaštiti interesi građana.

Korist bi, kako smatra, bila višestruka s obzirom na to da bi se u Podgorici osnovalo hiljadu novih preduzeća i otvorilo 2,3 hiljade radnih mjesta.

“Koristi se ogledaju i u tome što bi se u budžet Glavnog grada slilo pet miliona eura, povećale bi se ekonomske aktivnosti, naročito banaka koje bi takav biznis podržale u fazi otkupa licence i kod kupovine vozila, jer je ekonomski profitabilan”, naveo je Radičević.

On je dodao da bi se propisima povećala bezbijednost u saobraćaju i zaštitio srednji sloj kroz formiranje hiljadu familijarnih preduzeća.

Na osnovu Zakona o javnom prevozu i Odluka o taksi prevozu lokalnih organa omogućen je, kako smatra Radičević, monopol nekim 'zaslužnim osobama', čijim je firmama skoro u potpunosti prepuštena ta djelatnost.

“Tako u Podgorici ima 800 zvanično registrovanih taksi vozila, a nesporno da je stalno kruži između 1,1 hiljadu i 1,3 hiljade vozila u kojima radi više od dvije hiljade taksista, i gotovo svi rade za nekoliko preduzeća koja ostvaruju ekstra profit i u kojima su zaposleni vozači obespravljeni, a uslovi za rad nepodnošljivi”, zaključio je Radičević.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније