Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

25. 06. 2016. 18:50 >> 18:32

PKCG

Siva ekonomija "maligno tkivo" turizma

U sektoru turizma neophodno je uložiti dodatne napore da bi se, u mjeri mogućeg, suzbila siva ekonomija i zaustavilo nelegalno poslovanje, koje dovodi do odliva novca iz države i devalvira turističku ponudu, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Na tematskoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, na kojoj se razgovaralo o sivoj ekonomiji i pojašnjenjima u cilju pravilne primjene propisa koje najčešće krše privredni subjekti, ocijenjeno je da se problemi koji opterećuju poslovanje u turizmu mogu riješiti partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

„Turistički poslenici su spremni da stave na raspolaganje svoje značajne potencijale i doprinesu unaprijeđenju u svim segmentima turizma počev od hotelijerstva, ugostiteljstva, agencijskog poslovanja i izdavanja komplementarnog smještaja“, navodi se u saopštenju PKCG.

Na sjednici je odlučeno da se od ministarstava unutrašnjih poslova i rada traži da se maksimalno skrati postupak izdavanja dozvola za deficitarni nerezidentni kadar i tako izbjegne nezakonito poslovanje kompanija kojima je takva radna snaga neophodna.

„Apeluje se na nadležne državne organe da se sa pripremom sljedeće sezone počne već u oktobru ove godine, a završi do kraja marta naredne, sa dolaskom prvih turista“, kazali su iz PKCG.

Na sjednici je saopšteno da je siva ekonomija prisutna u skoro svim segmentima turizma usljed neregistrovanja obavljanja djelatnosti, zatim na tržištu rada, kao posljedica neprijavljivanja zaposlenih, plaćanje poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, kao i kod zapošljavanja stranaca usljed izbjegavanja njihovog registrovanja.

Privrednici su na sjednici posebno naveli problem pravne neuređenosti organizovanja izleta, čime se u značajnoj mjeri bave strani državljani neregistrovani u Crnoj Gori za taj posao.

Posljedice toga su, kako je ocijenjeno, nelojalna konkurencija, neplaćanje dažbina i odliv novca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, saopštio je da je prioritet svih prioriteta da se onemogući onima koji nijesu građani Crne Gore da na nezakonit način obavljaju djelatnosti i pružaju usluge na njeno jteritoriji.

„Ne postoji zemlja Mediterana u kojoj je moguće da strani državljanin obavlja neku djelatnost na način kako se to radi u Crnoj Gori. Mislim da je, na kratke staze, dobro da se svi angažujemo u ovom pravcu, a na duže je potrebno sistemski riješiti probleme i kroz planiranje doći do većeg kvaliteta usluga u svim segmentima turističke i ugostiteljske ponude“, smatra Ivančević.

Osim sive ekonomije, koju je nazvao „malignim tkivom crnogorskog turizma“, Ivančević je kao veliki problem naveo i građevinske radove na putnoj infrastrukturi koji su doveli u pitanje kvalitet sezone.

„Građevinski radovi, koji već četvrti mjesec opterećuju sezonu, nanijeli su veliku štetu turizmu, posebno hotelijerstvu i agencijskom poslovanju. Tek ćemo da vidimo koliki će biti broj reklamacija gostiju koje ćemo morati da obeštetimo u skladu sa Frankfurtskom listom, konvencijom koja štiti turiste od aranžmana koje smo mi ove godine bili u situaciji da im ponudimo“, dodao je Ivančević.

Crnogorske agencije, koje su zastupnici velikih turoperatora, prema riječima Ivančevića, pretrpjele su veliku štetu koja se mjeri desetinama hiljada nerealizovanih izleta.

„Pored jedne loše poruke koju šaljemo tržištima, partnerima i investitorima na početku sezone, napravljena je velika šteta našim kompanijama od kojih mnoge neće moći da ostvare svoj budžet“, rekao je Ivančević.

On smatra da je potrebno kvalitetnije upravljati turističkom destinacijom.

Zamjenik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Rajko Malović, kazao je da je ova godina najbolja u posljednjih pet, što se pripreme, organizacije, ugovaranja izdavanja kupališta i privremenih lokacija tiče.

On je saopštio da su svi tenderi, osim za područje Sutomora, završeni na vrijeme.

„Ove godine imali smo izvanrednu saradnju sa Poreskom i Upravom za inspekcijske poslove u pripremi sezone. Za 70 privremenih objekata koji nijesu obuhvaćeni planom, inspekcija je na naš zahtijev u roku donijela rješenja i njih 29 je do danas uklonjeno sa šetališta“, rekao je Malović.

Oprema njegovim riječima, ove godine niko nije mogao da zaključi ugovor sa Morskim dobrom, a da nije izmirio poreske obaveze i prilagodio objekte planu.

Kao „krivca“ za građevinske radove koji smetaju sezoni, Malović je naveo dugotrajne procedure javnih nabavki zbog kojih je, kako je ocijenio, teško u roku realizovati planirane aktivnosti.

Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, je, govoreći o problemima agencijskog poslovanja i pružanja usluga organizovanja izleta koje obavljaju neregistrovani strani državljani, objasnila da je u finalnoj fazi izrada predloga novog zakona o turizmu koji će urediti tu oblast.

„U njegovoj izradi su aktivno učestvovali predstavnici privrede i na njihovu inicijativu definisali smo nove zakonske odredbe koje treba da dovedu do veće uređenosti poslovanja turističkih agencija, vodiča, a stvoren je i regulatorni okvir za suzbijanje sive ekonomije“, rekla je Brajović.

Ona je dodala da će, prema novom propisu, biti nemoguće izdati rješenje o lokaciji za privremeni objekat ako se nalazi u neposrednoj blizini ugostiteljskog koji radi tokom cijele godine.

Glavni turistički inspektor, Svetlana Šljivančanin, kazala je da su ove godine sa pojačanim aktivnostima krenuli od 1. juna.

„U periodu koji slijedi posebnu pažnju u smislu nadzora obratićemo na privremene objekte“, rekla je Šljivančanin.

Ona se osvrnula i na problem vodiča, ocijenivši da veliki broj njih u Crnoj Gori posjeduje licence za rad i da nijesu nezadovoljni situacijom u toj oblasti.

„Što se stranaca koji obavljaju ovu djelatnost tiče, trenutno nemamo zakonsku mogućnost da ih u tome spriječimo, ali će inspekcija rada kontrolisati da li su oni regulisali svoj radni status“, rekla je Šljivančanin.

Glavni inspektor rada, Angelina Međedović, kazala je da su u njihovom fokusu gradilišta na kojima radi veliki broj nerezidenata.

„U cilju suzbijanja sive ekonomije pri zapošljavanju domaćih i nerezidentnih osoba, uspostavili smo tešnju saradnju sa Poreskom upravom i Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP). Izricaćemo kazne za rad u sivoj zoni, jer smo preventivu iscrpili prije sezone“, poručila je Međedović.

Na sjendici je ocijenjeno i da je ovo najlošija sezona za organizatore izleta koji, prethodnih mjeseci, zbog blokade puteva, nijesu mogli da se bave tom djelatnošću.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak-Kukavičić, podsjetila je na 30-ak zaključaka iz aprila ove godine Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu sezone koje je potrebno implementirati da bi se riješili kroz raspravu navedeni problemi.

„U interesu svih nas je da turiste dočekamo što bolje i organizovanije, da bi oni što zadovoljniji pošli iz Crne Gore i vratili nam se ponovo“, zaključila je Radak-Kukavičić.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније