Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

26. 06. 2016. 16:22 >> 16:04

EFIKASNO KORIŠĆENJE ENERGIJE

Sekulić: Teškoće u sprovođenju zakona

Primjena Zakona o efikasnom korišćenju energije ne kasni, ali ima određenih teškoća u njegovom sprovođenju, ocijenila je direktorka Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Dragica Sekulić.

“Zakon se uglavnom primjenjuje, tako da u tom smislu ne možemo govoriti o kašnjenju. Određene poteškoće postoje u sprovođenju odredbi Zakona koje se odnose na sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada i ispunjavanje obaveza od lokalnih samouprava“, navela je Sekulić u intervjuu za časopis Pogled Inženjerske komore Crne Gore.

Ona je podsjetila da aktuelni Zakon o efikasnom korišćenju energije važi od januara prošle godine.

“Njime se uređuju odnosi u oblasti efikasnog korišćenja energije u sektorima finalne potrošnje, obaveze za donošenje programa i planova za poboljšanje energetske efikasnosti na nacionalnom, lokalnom i nivou energetskih subjekata”, saopštila je Sekulić.

Prethodno je, kako je dodala, Zakonom o energetskoj efikasnosti uspostavljen osnovni pravni okvir za razvijanje sistema energetske efikasnosti, što uključuje i racionalno korišćenje i uštedu energije gdje je to moguće i to kroz precizno utvrđivanje mjera.

“Pošto je pravni okvir u toj oblasti, na nivou EU, u značajnoj mjeri revidovan i ojačan, to je uslovilo izradu inoviranog zakona i Crna Gora je dobila Zakon o efikasnom korišćenju energije”, rekla je Sekulić.

Do kraja prošle godine je urađeno 17 podzakonskih akata.

Na pitanje imaju li opštine kapaciteta da iznesu obaveze koje predviđa zakon, Sekulić je odgovorila da je Ministarstvo ekonomije u budžetu za ovu godinu opredijelilo određena sredstava koja su namijenjena podršci 13 opština u sjevernom i centralnom regionu Crne Gore u cilju ispunjavanja obaveza propisanih zakonom.

“Slična podrška je obezbijeđena i za većinu primorskih opština kroz IPA projekat Poboljšanje energetske efikasnosti kroz međuopštinsku upravljačku mrežu. Vjerujemo da će se kroz ove dvije inicijative napraviti važan inicijalni korak po pitanju sagledavanja stanja objekata u nadležnosti opština u Crnoj Gori, što bi umnogome olakšalo dalji proces planiranja mjera energetske efikasnosti”, navela je Sekulić.

Obaveze opština propisane zakonom se odnose na pripremu planskih dokumenata u oblasti energetske efikasnosti, uspostavljanje energetskog menadžmenta, kao i informacionih sistema energetske efikasnosti za objekte u njihovoj nadležnosti.

Sekulić je kazala da Ministarstvo ekonomije sprovodi više projekata, koji se uglavnom mogu svrstati u dvije grupe - projekti namijenjeni javnim objektima u Crnoj Gori i projekti koji su namijenjeni građanima Crne Gore.

“Projekti namijenjeni javnim objektima su Energetska efikasnost u Crnoj Gori i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama i finansirani su po osnovu zajmova međunarodnih banaka. U okviru ta dva projekta do sada je uloženo 21,25 miliona eura i rekonstruisan je 41 objekat”, precizirala je Sekulić.

Projekti namijenjeni građanima su “Energy Wood II” - beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase i Solarni katuni - instalacija fotonaponskih solarnih sistema na katunima.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније