Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

28. 06. 2016. 17:03   >>  19:28 2

KONJEVIĆ NAJAVIO

Do petka predlog rebalansa budžeta

Predlog rebalansa budžeta trebalo bi da bude gotov do petka, a prema prvim analizama biće težak preko 60 miliona eura, najavio je ministar finansija Raško Konjević. Nedostajući novac, trebalo bi, kako kaže Konjević, da se obezbijedi iz kapitalnog budžeta i kroz naplatu poreskog duga, bez novog zaduživanja države. I dok predstavnici vlasti i opozicije predlažu racionalizaciju svih troškova budžetskih korisnika, ekonomsti smatraju da je u ovom trenutku najvažnije stati na kraj donošenju pojedinih zakona bez procjene finansijskog uticaja, uz veće uvažavanje mišljenja struke.

Više od dvije milijarde eura, na koliko je planiran budžet za 2016, nije dovoljan da država izmiri sve obaveze do kraja godine, pa u Ministarstvu finansija pripemaju rebalans. Novca fali za zarade u javnom sektoru, naknade za majke i obaveze pojedinih državnih kompanija, ali i otpremnine radnicima KAP-a i Jadranskog brodogradilišta.

"Vjerujem da ćemo do petka imati finalnu procjenu u izmjenama i dopunama Zakona o budžetu vidite da u budžetu nedostaje negdje oko 60-tak miliona"m kazao je Ministar finansija Raško Konević.

Predloženi rebalans čini četiri odsto ukupnog budžeta, što nije malo, kažu ekonomski stručnjaci, pa tvrde da se svaki euro mora namjenski utrošiti.

"Ono što bi bila moja preporuka jeste da se do kraja godine ne traži više ni jedan put izmjena budžeta. Da se ne traži njegov rebalans, a postoje i takve najave", kazao je prfesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Božo Mihailović.

A da do toga ne bi došlo, u Ministarstvu će se potruditi da novac koji fali pronađu u budžetu, bez novog zaduživanja države.

"Jedan dio sredstava koja su bila predviđena kroz kapitalni budžet neće biti utrošen kroz planiranu dinamiku i mi ćemo se potruditi da to novo servisiranje sredstava ne ide kroz novo zaduživanje. Tu je i pitanje poreskog duga koji iznosi 230 miliona eura", rekao je Konjević.

Predstavanici vlasti i opozicije predlažu da se manjak novca u budžetu nađe kroz racionalizaciju troškova.

"Tu je prije svega Skupština Crne Gore gdje su se neracionalno koristila sredstva. Tu smo vidjeli da se mogu napraviti uštede. Takođe, u svim potrošačkim jedinicama uštede se mogu ostavriti kroz neracionalnu potrošnju i upotrebu službenih automobila, dnevnica, putovanja i konsultantskih usluga", smara poslanik DPS-a, Zoran Jelić.

"Uvjek je bolje da taj izvor finansiranja bude negdje kroz racionalisanje rashoda i uštede koje se mogu postići, nego da to bude novo zaduživanje i da rebalans koristi kao izgovor za novo zaduživanje kroz emisiju obveznica". ocijenio je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

Pored smanjenja troškova, ekonomsti smatraju da je u ovom trenutku najvažnije stati na kraj donošenju pojedinih zakona bez predhodnog finansjiskog uticaja

"Ovi problemi su faktički proizašli kao posljedica nekih partijskih interesa koji su inicirali izmjene nekih zakonskih propisa i jednostavno moramo da vidimo šta struka misli. Mora mnogo više struka da se uvažava, pogotovo u toj oblasti", poručio je profesor Mihailović.

Konačnu riječ o predloženom rebalansu daće Skupština do kraja jula.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније