Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

29. 06. 2016. 15:36   >>  15:18 3

VUJOVIĆ O BULJARICI

"Savjet prikrio prekoračenje ili zloupotrebu"

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je označio stepenom tajnosti “povjerljivo” traženu tendersku dokumentaciju za lokalitet Buljarica i time moguće prikrio ograničavanje konkurencije, prekoračenje ili zloupotrebu ovlašćenja ili administrativnu grešku organa, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

On je u saopštenju povodom reagovanja Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju na njegove ranije navode, kazao da se tu ne radi o obmani niti o neznanju, već o sumnji da se krši Zakon o tajnosti podataka.

Vujović tvrdi da mu nije dostavljen na uvid samo Izvještaj o procjeni vrijednosti nepokretnosti, već da je tražio i niz drugih dokumenata koji mu takođe nijesu dostavljeni.

„Traženi su i Nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta Buljarica, Izvještaj o radu Tenderske komisije i Informacija o prenosu raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu. Ove akte je Vlada razmatrala na sjednici 21. aprila. Neomogućavanjem uvida krši se Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore“, naveo je Vujović u saopštenju.

On je kazao da je Zakonom o tajnosti podataka propisano da tajnim podacima bez dozvole ima pristup potpredsjednik Vlade.

„Nonsensno je da se na ovaj zakon poziva i Tenderska komisija u svom reagovanju“, rekao je Vujović.

On je u ponedjeljak saopštio da javni poziv za učešće na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije Buljarica treba poništiti ili dati na razmatranje parlamentu, dok su iz Tenderske komisije u utorak u reagovanju na te navode ocijenili da je to bespredmetno.

Vujović je rekao da u saopštenju Tenderske komisije nema osvrta na tvrdnju da Odluka Skupštine Opštine Bar, koja je naznačena u uvodu javnog poziva, nema naziva, datuma i broja službene objave.

“U pomenutom saopštenju nije bilo osvrta na moje zahtjeve kojima sam zatražio od skupština opština Budva i Bar na uvid odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnostima na Vladu”, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, Odlukom o planu privatizacije za ovu godinu, javni poziv za lokalitet Buljarica strukturiran je na način da obuhvata samo prodaju zemljišta u svojini države, odnosno opština Budva i Bar, kao i dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma u zoni morskog dobra.

“U stavci 'imovinski odnosi' jasno je naznačeno da je predmetno zemljište u svojini države i opština Bar i Budva, kao i da se lokalitet nalazi u zahvatu Nacta Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i Nacrta Detaljnog urbanističkog plana Buljarica 1”, tvrdi Vujović.

On je pitao članove Tenderske komisije da li su pojedinci suvlasnici na nepokretnostima navedenim u odgovarajućim listovima nepokretnostima katastarskih opština Buljarica 1 i 2.

“Ako i povodom ovog postoji sumnja predstavnika Tenderske komisije, i njima ćemo, kao što je dostavljeno medijima, dostaviti preglednu kartu područja sa strukturom vlasništva”, kazao je Vujović. 

On tvrdi da na tim nepokretnostima nijesu riješena pitanja imovinsko-pravnih odnosa, iako je odgovarajućom odlukom bilo predviđeno da će dinamika pripreme tenderske dokumentacije zavisiti od tog procesa.

Vujović je rekao da u Tenderskoj komisiji 'animiranje investitora' vide kroz postupak prodaje nepokretnosti na kojima su upisane zabilježbe zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteke i koncesije.

Vujović je predstavnike Tenderske komisije pitao i kojim aktom se utvrđuje javni interes na zemljištu. 

„Član 5 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata to decidno propisuje“, smatra Vujović.

On je objasnio da je nakon usvajanja prostorno-planske dokumentacije okončan postupak određivanja javnog interesa na privatnim nepokretnostima i da shodno zakonima o eksproprijaciji, svojinsko-pravnim i obligacionim odnosima slijede postupci eksproprijacije, upravnog ugovora ili ponude preče kupovine ili pravične nadoknade.

„Notorna je činjenica da bi vrijednost predmetnih nepokretnosti bila znatno uvećana nakon usvajanja navedene prostorno-planske dokumentacije i da bi ta okolnost uslovila da Skupština na predlog Vlade treba da odluči o daljem procesu valorizacije lokaliteta Buljarica“, naveo je Vujović.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније