Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

30. 06. 2016. 21:19   >>  21:02

DEMOKRATE PORUČUJU

"Porezi guše privredu Nikšića"

Opština Nikšić se nalazi u poslovnom ambijentu u kojem je skoro nezamislivo razmišljati o novim biznis poduhvatima, s obzirom na to da lokalni porezi guše privrednu aktivnost, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Član nikšićkog Opštinskog odbora Demokrata, Radomir Đoković, kazao je da se u nikišićkom poslovnom ambijentu kreira jeftina radna snaga.

„Time dobijamo slabu platežnu moć građana koji preživljavaju, dok su prirodni potencijali Opštine stavljeni u funkciju privilegovanih pojedinaca i tranzicionih profitera”, naveo je Đoković u saopštenju.

On je dodao da nikšićki poslovni ambijent odlikuju i preveliki nameti za korišćenje opštinskih puteva, koji guše aktivnost malih privrednika i na taj način se guše porodična preduzeća, a dovođenjem pogrešnih investitora hiljade radnika je otpušteno.

“Zbog svih tih problema, Nikšić se sveo na grad koji hrane penzioneri, gdje je preživljavanje postala umjetnost. Čitav program vladajuće partije odnosi se na to kako potrošiti, a ne kako stvoriti jer je njima lakše uzeti nego zaraditi”, naveo je Đoković.

Prema njegovim riječima, trebalo bi osloboditi naknade za korišćenje lokalnih puteva preduzeća koja imaju manji godišnji promet od 10.000e, kao i zanatske radnje.

“Nećemo dozvoliti da istu vrijednost naknade plaćaju preduzeća koja imaju mali promet i kompanije koje kupe veliki tržišni kolač, već ćemo srazmjerno visini profita i obračunavati visinu lokalnih poreza. Onaj ko ima veće mogućnosti, trebalo bi i da plati više na ime poreza”, poručio je Đoković.

Predstavnici Demokrata su kao moguće rješenje problema naveli osnivanje novog preduzeća, pod nazivom, Riznica Nikšića, koje će biti zasnovano na tržinim principima, u cilju sveobuhvatne evidencije nekretnina u vlasništvu Opštine Nikšić.

To preduzeće bi, kako je kazao, bilo vlasnik svih nekretnina u svojini tog grada, dok će upravljanje nekretninama biti komercijalno i zasnovano na tržišnim principima.

“Cilj preduzeća biće objedinjavanje svih nekretnina u vlasništvu opštine. Na taj način, birokratska klasa neće uzurpirati javnu imovinu, već će nekretnine služiti isključivo građanima”, kazao je Đoković.

On smatra da će se izdavanjem nekretnina značajno oporaviti nikšićki budžet s obzirom na to da će se povjeravanjem opštinske imovine profesionalnom i odgovornom menadžmentu, istrgnuti javnu imovinu iz ruku 'budžetskih parazita'. 

Riznica Niksića će, kako je naveo, činiti superiornu, dugoročno održivu alternativu postojećem sistemu, u kojem se ne zna ko i na koji način gazduje opštinskim nekretninama.

“Riznica Nikšića će sačiniti sveobuhvatnu i ažurnu evidenciju opštinskih nekretnina, koja će biti dostupna svakom građaninu. Ispitaćemo svaki akt o raspolaganju opštinskim nekretninama i pokrenućemo krivične i disciplinske postupke za nezakonito i neracionalno raspolaganje opštinskim nekretninama”, objasnio je Đoković.

Lokalni porezi bi trebalo da, kako je zaključio, budu efikasni, pravični i jednostavni za naplatu, što bi doprinijelo stvaranju olakšanih uslova za mala preduzeća, koja su na granici stečaja.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније