Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

30. 06. 2016. 18:21   >>  18:06

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Ciljevi EBRD i Berlinskog procesa podudarni

Ciljevi Staregije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Crnu Goru podudaraju se sa ciljevima Berlinskog procesa, koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u Evropsku uniju (EU), kazao je premijer Milo Đukanović.

Đukanović se danas sastao sa delegacijom Borda direktora EBRD, koju je predvodila Ana Brant i u kojoj je bio i zastupnik Crne Gore u tom tijelu, Hajnc Kaufman.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović je iskazao punu podršku novoj Strategiji EBRD za Crnu Goru i istakao konzistentnost njenih cilljeva - proširenje ekonomske baze kroz unaprjeđenje konkurentnosti, podrška održivom turizmu infrastrukturi i zaštiti životne sredine, podrška energetskoj bezbjednosti i efikasnosti i regionalnoj integraciji energetskog tržišta, sa razvojnim ciljevima Crne Gore, prenosi MIna.

„Predsjednik Vlade je takođe istakao podudarnost ciljeva Staregije EBRD za Crnu Goru, sa ciljevima Berlinskog procesa koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u EU“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, predložio još intenzivnije uključivanje EBRD u jačanje integracije unutar regiona, kroz podršku ključnim infrastrukturnim projektima kao što je Jadransko-jonski saobraćajni koridor.

On je istakao da će poboljšanje saobraćajne dostupnosti doprinijeti daljem unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, naročito zbog značaja koji turizam ima za razvoj ekonomije.

„Premijer je naglasio da će Vlada Crne Gore i dalje voditi računa o tome da naš fiskalni sistem bude u što većoj funkciji podsticaja biznisa i povećanja konkurentnosti, kao primarnog cilja ekonomskog razvoja“, kaže se u saopštenju.

Brant je, kako se navodi, čestitala Đukanoviću jubilej desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore i pozdravila njenu ulogu u Berlinskom procesu i regionalnim integracijama.

Sagovornici su razgovorali o procesu evropskih integracija Crne Gore i u kontekstu Bregzita, pri čemu je Đukanović istakao da proces pridruživanja EU nema alternativu, potvrđujući vjeru Crne Gore u viziju ujedinjene Evrope.

„Sagovornici su se složili da su investicione konferencije koje organizuje EBRD, znak posebne pažnje koju ova razvojna banka poklanja regionu zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније