Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

01. 07. 2016. 21:50   >>  21:35

STRATEGIJA

Potrebno odvojiti IT sektor

Nacrt Strategije razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine biće kvalitetniji od prethodne i njime je potrebno posebno pozicionirati IT sektor, ocijenjeno je u razgovoru resornog ministra, Vujice Lazovića s predstavnicima Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Lazović je razgovarao danas, u prisustvu potpredsjednika PKCG, Ivana Saveljića, s predstavnicima Odbora udruženja ICT-a PKCG o Nacrtu Strategije razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020 godine u okviru "Dan otvorenih vrata". 

Predstavnici Odbora za ICT istakli su da je Strategija u metodološkom smislu kvalitetnija od prethodnih te da treba dodatno pozicionirati IT sektor u njoj. 

“Naglašena je zainteresovanost za izradu godišnjih akcionih planova za implementaciju Strategije što je od strane potpredsjednika ocijenjeno kao dobra inicijativa”, kaže se u saopštenju Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

Lazović je istakao da je za Crnu Goru 2020. godina veoma značajana u smislu integracionih procesa, nove faze ekonomskog rasta, a ono što je obaveza je da tom ekonomskom rastu doprinosi i informaciono komunikacione tehnologije i IT. 

“Informaciono društvo nije samo obaveza MIDT, nego i univerzitetske zajednice, nevladinih organizacija, IT asocijacija, PKCG i ostalih subjekata i građana”, istakao je Lazović.

On je dodao da, pored toga što su u razvoju informacionog društva napravljeni određeni iskoraci, a to su potvrdili i Međunarodna unija za telekomunikacije i Svjetski ekonomski forum, Svjetska banka, jer Crnu Goru visoko rangiraju i po stepenu razvoja informacionih-komunikacionih tehnologija, prioritetni pravci razvoja informacionog društva u Crnoj Gori su bolja dostupnost širokopojasnog internet.

“Da do 2020. godine svaki pojedinac i kompanija budu u mogućnosti da dobiju ovakav pristup, rješavanje problema nedostatka kadrova u saradnji sa univerzitetskom zajednicom”, poručio je je Lazović.

Na sastanku je, kako je saopšteno, ukazano na problem deficita stručnjaka za softverski inženjering, web dizajn i informacionu bezbjednost.

“Takođe, kroz promocije elektronskog poslovanja potrebno je motivisati privredu da radi na e-poslovanju i jačanju lokalnog IT tržišta. Potrebno je naći modus da se pomogne crnogorskom sektoru informacionih tehnologija”, konstatovano je na sastanku. 

Sekretarka MIDT i koordinator radne grupe za izradu Strategije, Sandra Veličković upoznala je prisutne da će Strategija krajem jula biti proslijeđena Vladi na usvajanje.

"Javna rasprava se završava 4.jula. Već radimo na izvještaju sa javne rasprave. Ovaj sastanak je pokazao da razmišljamo na sličan način, što je dobro", rekla je Veličković.

Ona je kazala da su istaknuti problemi prepoznati u Strategiji.

"Naglasili smo i da je IT sektor fragmentira, i da primat imaju kompanije koje se bave hardverom u odnosu na softveraše, i da moramo stvoriti uslove za razvoj lokalnog ekosistema", naglasila je Veličković, nevodeći da je svaka sugestija u funkciji unapređenja dokumenta dobrodošla.

Dani otvorenih vrata je aktivnost članica OU ICT PKCG gdje predstavnici udruženja sa resornim ministrom razgovaraju na određenu temu u cilju intenzivnije saradnje privrede sa državnim organima i ICT sektora sa MIDT.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније