Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 05. 2013. 13:30   >>  13:30

MONSTAT

Više trošimo za duvan nego za voće

Ukupno raspoloživa sredstva domaćinstava u Crnoj Gori prošle godine su dostigla 114,3 miliona eura, dok su lična potrošnja i ona iz sopstvene proizvodnje zajedno iznosile 109,41 milion eura, saopšteno je iz Monstata.

Prema Monstatovoj Anketi o potrošnji domaćinstava u prošloj godini, lična potrošnja je iznosila 104,1 milion eura, a lična potrošnja iz sopstvene proizvodnje 5,32 miliona eura. Domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića 35,36 miliona eura, stanovanje, vodu i struju 15,25 miliona i transport 12,4 miliona, a najmanje za obrazovanje 2,39 miliona eura.

U kategoriji lične potrošnje iz sopstvene proizvodnje, na hranu i bezalkoholna pića se odnosilo 4,08 miliona eura, alkoholna 155,86 hiljada, a ogrijevna drva 1,08 miliona eura.

Anketa je pokazala i da su najveći dio raspoloživih sredstava crnogorska domaćinstva u prošloj godini ostvarila od zarada i nadnica, kao i po osnovu prihoda od penzijskog osiguranja.

Prema podacima Monstata, ukupna raspoloživa sredstva domaćinstava u prosjeku su na mjesečnom nivou iznosila 607 eura, dok je ukupna lična potrošnja dostizala 581 euro za mjesec.

Domaćinstva su najviše novca izdvajala za hranu i bezalkoholna pića, prosječno 188 eura mjesečno, stanovanje, vodu i struju 81, transport 66, a najmanje za obrazovanje 13 eura.

Prosječne mjesečne zarade i nadnice domaćinstava prošle godine su iznosile 374 eura, dok su prihodi po osnovu penzijskog osiguranja dostigli 155 eura za mjesec.

Ukupna raspoloživa sredstva po članu domaćinstva na mjesečnom nivou su iznosila 182 eura, dok je ukupna lična potrošnja člana za mjesec dostizala 174 eura.

Crnogorska domaćinstva su, kada je riječ o prehrambenim proizvodima, najviše novca mjesečno izdvajala za meso, ukupno 10,14 miliona eura, mlijeko, sir jaja 9,33 miliona, hljeb i žitarice 6,45 miliona, povrće 3,9 miliona i voće 2,2 miliona eura.

Domaćinstva su za duvan u prošloj godini mjesečno izdvajala 2,69 miliona eura, za odjevne predmete 5,24 miliona, a cipele i drugu obuću 3,86 miliona eura. Za električnu energiju je u prosjeku na mjesečnom nivou potrošeno 7,8 miliona eura, čvrsta goriva 3,7 miliona, a za snabdijevanje vodom 1,48 miliona eura.

Prema podacima Monstata, domaćinstva su prošle godine za telefonske i telegrafske usluge na mjesečnom nivou trošila oko 5,54 miliona eura, goriva i maziva za korišćenje vozila 5,77 miliona, a za medicinske proizvode, uređaje i opremu 2,49 miliona eura. Na prevoz putnika drumom potrošeno je 2,56 miliona eura mjesečno, za proizvode za rutinsko održavanje stana 1,65 miliona, a za održavanje i popravku vozila 1,29 miliona.

Domaćinstva su u prošloj godini u restoranima, kafeima, barovima i kioscima mjesečno trošila 2,41 milion eura, za više i visoko obrazovanje 2,2 miliona, a za frizerske, kozmetičke i druge lične usluge 1,46 miliona.

Iz Monstata su saopštili da su u anketi o potrošnji domaćinstava prikupljeni podaci o prihodima i potrošnji domaćinstava, odnosno o osnovnim elementima lične potrošnje, nekim važnijim pokazateljima životnog standarda, ali i o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava.

U anketi je, kako su objasnili, primijenjen dvoetapni stratifikovani uzorak, sa popisnim krugovima kao primarnim i domaćinstvima kao sekundarnim jedinicama izbora.

Na godišnjem nivou uzorak je 1,82 hiljade domaćinstava, a svakog mjeseca se bira 19 popisnih krugova, odnosno 152 domaćinstva. U anketi je učestvovalo 1,26 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori, što je 69,4 odsto ukupnog broja u uzorku.

 

(Mina business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније