Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

12. 07. 2016. 21:38   >>  21:20

SINDIKAT UPOZORIO

Nema razumijevanja za radnike Željeznice

Zaposleni Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), koji od decembra ne primaju redovne zarade, nijesu naišli na adekvatan odgovor nadležnih institucija čime bi se njihovi problemi riješili, saopštili su predstavnici sindikata te kompanije.

Predsjednik štrajkačkog Odbora ŽPCG, Mirko Rmandić, kazao je da će radnici tog preduzeća u petak organizovati štrajk upozorenja, kako bi resorna ministarstva, kojima su se svojevremeno i obraćali, ispunila njihove zahtjeve.

„Zahtjevi se odnose na isplatu preostalih zarada, na to da se Ugovorom o obavezi javnog prevoza u željezničkom saobraćaju obuhvate svi vozovi i obračuna naknada po utvrđenoj metodologiji, kao i na usvajanje plana zanavljanja voznih sredstava i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za naredni petogodišnji period“, precizirao je Rmandić na konfereciji za novinare povodom zakazivanja štrajka upozorenja zaposlenih ŽPCG.

On je dodao da je zahtjev u vezi sa isplatom zarada prioritet, i ukoliko do petka ne bude ispunjen, radnici će organizovati jednosatni štrajk koji podrazumijeva da vozovi neće saobraćati u periodu od 12 sati i 45 minuta do 13 sati i 45 minuta.

„Drugi zahtjev odnosi se na rebalans budžeta i na ubacivanje ŽPCG u tu svrhu, a iznos je oko 2,1 milion eura, dok se treći zahtjev tiče donošenja novog budžeta, gdje bi se unijela stavka o kupovini novih voznih sredstava, s obzirom na to da su lokomotive i vozovi stari preko 50 godina“, naveo je Rmandić. 

On je podsjetio da od 1952. godine, kada je počela izradnja pruge Beograd - Bar do danas, Željeznica i radnici nijesu bili u gorem položaju.

„Naročito nas zabrinjava da će se ta stagnacija nastaviti. Iz tog razloga od početka godine smo imali niz razgovora sa menadžmentom kompanije i sa resornim ministarstvima, pri čemu nijesmo naišli na razumijevanje“, rekao je Rmandić.

On smatra da je ŽPCG jedan od ključnih nosilaca crnogorskog privrednog razvoja, sa posebnim osvrtom na turizam. 

Sekretar Sindikalne organizacije prevoza mašinovođa, Goran Nikočević je kazao da su predstavnici sindikata u petak imali sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, pri čemu nijesu dobili adekvatan odgovor na njihovo pitanje.

„U petak smo imali sastanak s Brajovićem i njegovim zamjenikom. U Minstarstvu saobraćaja nijesu imali razumijevanja za probleme kompanije i radnika. Oni smatraju da preduzeće ima višak radnika“, naveo je Nikočević.

On je rekao da diobom željeznice, koja je trajala od 2011. do 2014. godine, kada su se radnici premještali iz drugih željezničkih kompanija u ŽPCG, nije prelazio i novac koji je bio potreban za njihove zarade.

„Kada su prebačeni u ŽPCG, novac koji je bio namijenjen za njihove zarade ostale su u kompaniji u kojoj su do tada radili“, objasnio je Nikočević.

Predsjednik Reprezentativnog sindikata ŽPCG, Svetozar Stanović je kazao da su radnici iskoristili sve mogućnosti, tako da je štrajk neophodan korak ka rješavanju njihovih problema.

„Svjedoci smo da ministarstva saobraćaja i pomorstva i finansija imaju maćehinske odnose prema ŽPCG, što je dovelo do kašnjenja zarada, kao i do zakašnjenja planiranih investicionih opravki, koje mogu uticati na redovnost željezničkog saobraćaja“, ocijenio je Stanović. 

On tvrdi da je razlog tog odnosa neprihvatanje realnih potreba, neodređivanje budžetskih sredstava i nerealizacija obećanog kredita u iznosu od dva miliona EUR, a za koje država nije morala da daje garanciju.

„Naši radnici se sa pravom pitaju da li odnos prema preduzećima željezničkog sistema zavisi od toga ko se nalazi na čelu Odbora direktora, jer ŽICG ili Montecargo nemaju finansijskih problema“, naveo je Stanović.

Radnici nijesu bili u mogućnosti da, kako je rekao, proslave s obzirom na to da zarada nije bilo, što ih dovodi do ruba egzistencije. 

„ŽPCG nema tretman kao ostala preduzeća od javnog interesa. Država pokriva troškove za 22 voza, a mi vozimo 38 vozova dnevno“, kazao je Stanović. 

On tvrdi da smanjenje broja vozova nije realno, jer javnost na to negativno reaguje, a za otkazivanje vozova je potrebna saglasnost resornih ministarstava. 

„Jedan smo od rijetkih željezničkih operatera u Evropi koji prevezu dva i po više putnika nego što država ima stanovnika“, naveo je Stanović. 

Prema njegovim riječima, subvencija za troškove poslovanja ŽPCG iznosi 28 odsto, a u Evropi od 60 do 80 odsto, tako da nije realno očekivati da ŽPCG može obezbijediti veće prihode, niti smanjiti rashode.

„Jedan od problema je i to što postoji i veoma nekorektan odnos sestrinskih firmi, zbog čestih blokada računa i prinudnih naplata usljed neizmirenih obaveza. Troškovi poslovanja su visoki zbog starih vučnih i voznih sredstava, što ukazuje na nepohodnost da se što prije obezbijede sredstva za modernizaciju“, objasnio je Stanović.

Predsjednik Jedinstvenog sindikata ŽPCG, Milan Usančević kazao je da radnici više nemaju razumijevanja, s obzirom na to da njihove zarade kasne treći mjesec. 

„Nijednom nije došlo do opstrukcije saobraćaja, iako zarade zaposlenih kasne. Rješenje se mora pronaći što prije“, poručio je Usančević.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније