Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 05. 2013. 13:47   >>  14:21 1

IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE

Goldštajn: Prioriteti-veći izvoz, fiskalni okvir

Crna Gora je, od sticanja nezavisnosti, napredovala u mnogim oblastima, kazala je nova šefica Svjetske banke za region Jugoistočne Evrope Elen Goldštajn. Ona je danas predstavila izvjštaj SB pod nazivom „Pripema za prosperitet – kako postići održivost, povezanost i fleksibilnost u korist dinamičnog privrednog rasta?

„Globalna kriza se osjeća i na zapadnom Balkanu i potrebne su dodatne reforme. Neophodna je diversifikacija izvoza, imajući u vidu da izvoz baziran na sirovom čeliku i aluminijumu ne donosi visoke prihode. Bez obzira što je Crna Gora fokusirana na turizam i sektor usluga, morate imati ekonomsku osnovu. Izvoz bi trebalo da pokriva 70 odsto nacionalnog BDP-a, duplo više nego što je trenutno slučaj“, kazala je Goldštajn.

Šefica SB za region JIE kazala je kako su neophodni koraci u pravcu dostizanja finansijske održivosti, ali i koncepta održivog razvoja turizma, koji ne smije ugrožavati životnu sredinu.

„Fiskalni okvir je posebna briga, pošto imate značajan rast javnog duga u zadnjih nekoliko godina. Strukturne reforme su takođe prioritet, prvenstveno na tržištu rada, radnog zakonodavstva i u oblasti unaprjeđenja poslovnog ambijenta“, navela je Goldštajn.

Jedan od preduslova za ubrzanje rasta je kvalitetna saradnja javnog i privatnog sektora, naglasila je Goldštajn.

Ministar finansija Radoje Žugić, na prezentaciji izvještaja Svjetske banke kazao je da je SB sačinila analitički izvještaj sveobuhvatnog tipa, koji predstavlja osnovu za kreiranje vladine politike.

Žugić je podsjetio da je Vlada, nedavno, usvojila memorandum o nacionalnom planu razvoja, čija se sadržina, konstatovao je, najvećim dijelom podudara sa Izvještajem.

„U izvještaju se sugerišu dosezanje održivog rasta, veća fleksibilnost radne snage, bolje korišćenje komparativnih prednosti Crne Gore, kao i bolja koordinacija u vođenju javnih politika. Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata smanjene su biznis barijere. Krutost regulatornog okvira je svakako ograničavajući faktor“, naveo je Žugić.

Ističući da Ministarstvo i Vlada imaju izvanrednu saradnju sa Svjetskom bankom, on je kazao kako evropske integracije, kao osnovno političko opredjeljenje, postaju ključni ekonomski okvir u kome će Crna Gora snažnije ostvarivati svoje ciljeve ponovnog ekonomskog rasta i razvoja.

„Međutim, iskustva koja smo stekli u proteklim godinama, od snažnog ekonomskog buma u periodu od 2006. do 2008. godine, preko recesije u 2009. godini i ekonomskog oporavka nakon toga, jasno ukazuju na činjenicu kako je okvir evropskih integracija neophodno ispuniti kvalitetnim fiskalnim, finansijskim i makroekonomskim politikama“, kazao je Žugić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније