Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

22. 07. 2016. 17:12   >>  16:54 1

ODLUKA STEČAJNOG

Češki Termochem novi vlasnik Metalca

Češka firma Termochem biće novi vlasnik nikšićkog Metalca, saznaje agencija Mina-business. Stečajni upravnik, Saša Zejak, odlučio je danas da prihvati ponudu Termochema o kupovini imovine Montavar – Metalac u stečaju.

Termochem je bio jedini ponuđač na tenderu, a njegova ponuda, prema ocjeni Zejaka, odgovara uslovima oglasa. Češka kompanija je za kupovinu Metalca ponudila 330 hiljada eura.

Kako saznaje agencija Mina-business, na odluku stečajnog upravnika potvrdno su se izjasnili Opština Nikšić, kao predsjedavajući Odborom povjerilaca, i Poreska uprava (PU), dok je Elektroprivreda (EPCG) ostala uzdržana, uz obrazloženje da nema ovlašćenje menadžmenta za glasanje o ponudi.

Kompanija Termochem ponudila je da kupi prvi i drugi dio imovine Metalca, koju bi iskoristila za pokretanje nove proizvodnje čelične konstrukcije u što skorije vrijeme.

Na prodaju je ponuđena ukupna imovina Metalca po početnoj cijeni od 9,95 miliona eura. Cijena ponuđenih nepokretnosti iznosila je 5,82 miliona, a pokretnosti 3,99 miliona eura.

Prema specifikaciji iz oglasa, prvi dio imovine obuhvataju nepokretnosti, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, kao i objekti koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa i ograda oko proizvodnog kompleksa.

Drugi dio imovine su pokretnosti koje čine repromaterijal, alat i pribor, nedovršena proizvodnja, investiciona ulaganja i oprema.

Termochem je ponudio da izmiri sva potraživanja radnika koja su priznata u stečajnom postupku i utvrđena u parničnom postupku do kraja ove godine.

„Ponuđač će se truditi da u novoj firmi zaposli veći dio bivših radnika koji ispunjavaju stručne i moralne kriterijume da se uključe u pokretanje proizvodnje. Takođe, uložiće i dodatna materijalna i novčana sredstva za pokretanje proizvodnje“, navodi se u ponudi.

Ponuđač je dostavio banakarsku garanciju ponude u iznosu od 981,12 hiljada eura potpisanu od Češke sporitelne iz Praga, kojom preuzima obavezu da bezuslovno i na prvi poziv isplati novac.

Predstavnici radnika Metalca ranije su kazali da im je iz Termochema saopšteno da češka kompanija namjerava da početkom septembra pokrene proizvodnju, a do kraja godine zaposli 30 do 50 radnika, a naredne duplo više.

Iz Termochema su, kako tvrde radnici, obećali isplatu potraživanja u tri jednake rate do 15. decembra. Riječ je o platama i razlikama koje se duguju radnicima, a bila bi isplaćena i potraživanja na ime drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura za 23 bivša radnika koji su 2012. godini prilikom likvidacije fabrike ostali bez posla.

Privredni sud je početkom prošle godine uveo stečaj u Montavar Metalac.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније