Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

22. 07. 2016. 18:55 >> 18:36

U SKUPŠTINI CG

Usvojen set izmjena ekonomskih zakona

Skupština je danas usvojila set izmjena i dopuna više ekonomskih zakona, među kojima i Zakona o stečaju, koji bi stečajni postupak trebalo da učini efikasnijim i bržim.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o stečaju bi, kako tvrde predlagači, trebalo da doprinesu efikasnijem i ekonomičnijem sprovođenju stečajnog postupka, dok opozicioni poslanici smatraju problematičnim nepoštovanje važećeg zakonskog teksta i likvidaciju velikog broja preduzeća u Crnoj Gori.

Usvojene izmjene i dopune posebnu pažnju posvećuju načelima da se stečajni postupak učini efikasnijim i bržim, a da se prevaziđe namjera da se postupak stečaja shvati kao neminovni krah poslovanja.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit preduzeća, koje bi trebalo da doprinesu obezbjeđenju bolje poreske discipline i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta. 

Usvajanje izmjena i dopuna trebalo bi da doprinese uspostavljanju većeg stepena poreske discipline i naplate poreza. Cilj izmjena i dopuna proizašao je iz potrebe unaprijeđenja sistema oporezivanja rezidenata i nerizidenata, koja su obveznici poreza na dobit.

U Skupštini su danas usvojene i izmjene i dopune zakona o osiguranju, administrativnim taksama, preuzimanju akcionarskih društava i raftingu.

Poslanici su, između ostalog, usvojili i izmjene zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, reprezentativnosti sindikata i fondovima rada i penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Predlogu izmjena i dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), jer je tokom sjednice utvrđeno da je neophodna rasprava o pojedinostima.

Grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) dostavila je dva amandmana na predložene izmjene i dopune tog zakona, ali nijesu željeli da ih obrazlože.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da se predloženim amandmanom predviđa smanjenje stope PDV-a hotelima sa pet zvjezdica na primorju, odnosno sa četiri i više na sjeveru Crne Gore.

„Na taj način se utiče na smanjenje prihoda države od PDV-a i izlazi se u susret velikim investitorima“, kazao je Damjanović.

Poslanik DPS-a i jedan od predlagača amandmana, Predrag Sekulić, smatra da bi stope PDV-a trebalo smanjiti velikim hotelima, kako bi Crna Gora bila konkurentnija turistička destinacija, odnosno bolje pozicionirana u odnosu na region.

On je dodao i da se taj predloženi amandman ne odnosi samo na strane investitore, već i na domaće. 

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, rekao je da bi se usvajanjem predloženog amandmana obaveze investitora smanjile, dok bi se građanima morale uvesti dodatne takse kako bi se popunio budžet.

„Pravi se raj za strane investitore i noćna mora za crnogorske građane“, saopštio je Bojanić.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u se, prema obrazloženju predlagača, usklađuje poreski sistem sa EU zakonodavstvom. Radi se o potpunom usklađivanju sa direktivama EU koje se odnose na izmjene u oblasti definisanja mjesta oporezivanja primaoca usluga kada je riječ o prenosu električne energije, odnosno da mjesto oporezivanja bude u sjedištu primaoca usluga prilikom isporuke električne energije.

Usklađivanje je realizovano kada je u pitanju uvoz robe sadržan u ličnom prtljagu putnika, malih pošiljki nekomercijalne prirode i na konačan status ličnog vlasništva pojedinaca iz države članice i te transakcije prilikom uvoza bi bile oslobođenje PDV-a. Predviđeno je i oslobađanje PDV-a za potrebe oružanih snaga koje su članice NATO sa odloženom primjenom, odnosno ulaskom Crne Gore u taj savez.

Skupština je danas trebalo da se izjasni i o Predlogu odluke o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, ali je sjednica prekinuta.

Nezavisna poslanica Jelisava Kalezić kazala je da je suština inicijative da se Skupština ozbiljno i odgovorno postavi prema okolnostima da je izglasavanjem Zakona o autoputu preuzeta teška obaveza koja nosi veliku finansijsku i socijalnu neizvjesnost po buduće generacije i da ima mnogo razloga, po mišljenju potpisnika da ovaj saziv Skupštine isprati do kraja taj veoma rizičan i neutemljen posao sa više aspekata.

„Za ovih godinu i po u Skupštini je jedan poslanik postavio poslaničko pitanje ministru saobraćaja i pomorstva, Ivanu Brajoviću, i samo na nivou tog odgovora dobili smo neke informacije koje su izgledale malo neozbiljno, jer je formulisao odgovor da nije baš srećan oko dinamike gradnje“, rekla je Kalezić.

Zakonodavni odbor Skupštine nije ranije podržao Predlog odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare, jer nije u saglasnosti sa Ustavom i pravnim sistemom.

Predsjednik Skupštine, Darko Pajović, obrazložio je da je Zakonodavni odbor predložio da Skupština nakon dodatnog obrazloženja predlagača akta donese odluku kojom se utvrđuje da Predlog odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta Bar-Boljare nije saglasan sa Ustavom i pravnim sistemom i da stoga predlaže parlamentu da ga ne usvoji.

»Ukoliko Skupština donese odluku kojom se utvrđuje da Predlog odluke nije saglasan sa Ustavom i pravnim sistemom, on se izostavlja sa dnevnog reda sjednice. Ukoliko parlament ne donese odluku kojom se potvrđuje da Predlog odluke nije saglasan sa Ustavom i pravnim sistemom otvara se pretres«, objasnio je Pajović.

Predlog odluke o obrazovanju odbora podnijelo je, krajem jula prošle godine, 13 poslanika, a napisala ga je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Predlog odluke je u skupštinsku proceduru predat 22. jula prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније