Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

23. 07. 2016. 14:36   >>  14:23

ECB SAOPŠTILA

Falsifikovana 331.000 novčanica u eurima

Ukupno 331 hiljada krivotvorenih novčanica je povučeno iz opticaja od januara do juna, što je 25 odsto manje u odnosu na drugo polugodište prošle godine, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Taj broj je 27 odsto manji u odnosu na prvu polovinu prošle godine, navodi se u anketi ECB-a koja se objavljuje dva puta godišnje, prenosi B92.

"Broj falsifikovanih novčanica je i dalje veoma nizak u poređenju sa rastućim brojem pravih novčanica u opticaju od preko 18,5 milijardi u prvom polugođu", saopštila je ECB. 

Novčanice u apoenima od 50 eura čine gotovo polovinu od ukupnog broja falsifikata, odnosno 48,2 odsto, utvrdila je centralna banka. 

Za njima slijede novčanice u apoenima od 20 eura, sa udjelom od 31,6 odsto u ukupnom broju falsifikovanih novčanica, dok one u apoenima od 100 eura čine 11,1 odsto od ukupne količine falsifikata. 

ECB je trenutno u procesu štampanja novih novčanica sa poboljšanim bezbjednosnim karakteristikama. 

Centralna banka se nedavno našla na udaru kritika zbog odluke da prestane sa štampanjem novčanice od 500 eura do kraja 2018. godine. ECB se na to odlučila zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite djelove svijeta, bez znanja vlasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније