Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: D.novine; Objava: I.P. ]

27. 07. 2016. 08:12 >> 07:53

KAVARIĆ NAJAVIO

Garancija A2A za drugi blok

Ukoliko italijanska kompanija A2A aktivira put opciju i odluči da napusti Crnu Goru u obavezi je da ne blokira odluke koje predlaže država u vezi sa drugim blokom Termoelektrane, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

 

On je ponovio da će se graditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, navodeći da će A2A dobiti pravo na upravljanje, ali da mora preuzeti i odgovornost za isto.

"Država će imati kontrolu nad radom menadžmenta, a A2A će se odreći arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih. Dalje, u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovoravrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšić je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država u vezi sa drugim blokom Termoelektrane", kazao je Kavarić za Dnevne novine.

Govoreći o poboljšanjima u ugovoru u odnosu na ranije, Kavarić je rekao da se ona odnose na "dogovorni, tj. zajednički menadžment kao mehanizam kontrole".

"Naime, A2A predlaže menadžere i njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom. Dalje, imamo spremnost A2A da Elektroprivredi izda korporativnu garanciju za projekat Bloka II kao i saglasnost italijanske kompanije da EPCG realizuje projekat direktno, umjesto preko ranije dogovorenog SPV-ja čime se značajno pojednostavljuju procedure, jeftinija su sredstva i povećava šansa za pozitivnu odluku banaka. Važno je naglasiti da Ugovor, vrijednost od 250 miliona i svi drugi uslovi uređuju isključivoodnos između Vlade i A2A i akcije A2A na taj način stiče isključivo država", kazao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније