Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

28. 07. 2016. 17:01   >>  17:32 1

LAZOVIĆ VUJOVIĆU

"Alibi za neuspjeh ne tražite u Vladi CG"

Predlozi koje je Vlada ispregovarala sa A2A vrlo dobro su poznati javnosti - interesi države Crne Gore su zaštićeni, između ostalih, kroz put opciju, pravo preče kupovine, saglasnost oko najvažnijih projekata i odricanje od arbitraže, a vi tu vrstu zaštite državnih interesa nemate ni u jednom predlogu koji ste dostavili Vladi i A2A, naveo je, u odgovoru svom opozicionom kolegi u Vladi Miloradu Vujoviću, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

"Prvo da naglasim očiglednu nelogičnost u Vašem obraćanju putem medija koja se odnosi na Vašu tvrdnju da je ono što je A2A odbila bio Vladin prijedlog. Naime, u jučerašnjem dopisu ste naveli da je to Vaš predlog, onaj koji smo čekali deset dana. Javnost u ovo može vrlo lako da se uvjeri. Čak ste se hvalili da je taj predlog bolji od Vladinog. Danas je, nakon što ga je odbio A2A, NAŠ? Čiji bi bio da ga je A2A prihvatila? Radi javnosti, dobro bi bilo da pojasnite tu dilemu", poručio je Lazović Vujoviću.

Vujović je, reagujući na informaciju da je A2A kasno sinoć obavijestila Vladu Crne Gore da su predlozi predstavnika opozicije u Vladi za tu kompaniju neprihvatljivi, ocijenio da su izvršna vlast i potpredsjednik Vujica Lazović zavaravali javnost. "Dokaz za to je i odgovor A2A. Ono što je ta kompanija odbila je bio predlog Lazovića", kazao je Vujović.

Lazović, u odgovoru na Vujovićevu tvrdnju da je bord A2A već razmotrio i odobrio Nacrt ugovora koji je postignut između dva pregovaračka tima, odgovara:

"Naravno da je tačna. Pa zar zaista mislite da bi bilo ko iz Vlade Crne Gore predložio najvišim izvršnim i zakonodavnim organima nacrt ugovora sa kompanijom koji nije razmatrao i odobrio bord direktora te kompanije? S druge strane, to ne znači da su ti predlozi obavezujući, kao što pokušavate da implicirate. Sve dok ih ne usvoji Skupština Crne Gore i dok se ne potpišu, podložni su izmjenama", kzao je Lazović.

On je predstavniku opozicione "trojke" u Vladi poručio da ne traže alibi za to što A2A nije prihvatila njegove predloge i da ne prebacuje odgovornost na Vladu Crne Gore.

"Od samog početka procesa, Vlada Crne Gore pokazala je najbolju namjeru, uz svu tehničku i pravnu pomoć, da formulišete Vaše modalitete na način koji je, prvo, pravno valjan, a drugo, prihvatljiv. Vi ste izabrali rješenje koje nije ni jedno ni drugo", izričit je Lazović.

Na kraju, kako kaže radi objektivnog uvida javnosti u činjenice, još jednom podsjeća da je opoziciona trojka, odbijanjem Vladinog predloga akcionarskog ugovora, odbila: pravo preče kupovine, što znači da A2A akcije može prodati kome hoće; odricanje od arbitraže; saglasnost manjinskog akcionara oko realizacije Bloka II TE Pljevlja I time blokiranje realizacije; odricanje od prava nesaglasnog akcionara prema Zakonu o privrednim društvima i mogućnost sticanja akcija EPCG-a koje su u posjedu A2A za EUR 250 milona u 7 godišnjih rata.

"Ako sve ovo nije tačno, očekujem da nas demantujete", poručio je Lazović Vujoviću.

Lazović je, takođe, odgovorio i na današnje navode lidera Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića.

"Neizglasavanje ugovora daje pravo A2A da proda akcije kome hoće"

URA odgovor na pitanje postavljeno na današnjoj konferenciji za medije, zašto A2A neće da prihvati njihov predlog, mora da potraži upravo kod A2A, kazao je Lazović u reagovanju.

"Možda mogu da konsultuju i neke svoje kolege iz URA koji su javno optuživali Vladu Crne Gore da želi raskid „saradnje sa evropskom kompanijom koja se kotira na berzi i koja poštuje evropske standarde“, one iste koji su nudili svoje kontakte u A2A i zastupali njihove interese", kazao je Lazović.

 On, dalje, tvrdi da je URA napokon priznala da je Vladin Nacrt akcionarskog ugovora,  kako su rekli na današnoj konferenciji za medije, „dobra odluka“.

"Ono što, međutim, nisu obavijestili javnost  je zašto neće glasati za tu odluku i šta nude kao alternativu? Jer URA zna, ali krije od  javnosti, da, ukoliko se ne potpiše ovaj ugovor, može doći upravo do onoga protiv čega se oni, navodno, bore – A2A ima pravo da proda akcije kome hoće. Ne mora da ih ponudi državi, država gubi pravo preče kupovine, A2A može da pokrene arbitražu, može da sabotira izgradnju Bloka II TE Pljevlja…", konstatovao je Lazović i dodao da "sve ovo URA na današnoj konferenciji za medije nije rekla javnosti. A sve su to lako provjerljive činjenice".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније