Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

AntenaM, Mina

28. 07. 2016. 23:09 >> 23:12

SKUPŠTINA

Počeli raspravu o ugovoru s A2A

Poslanici su počeli večeras raspravu o Prijedlogu odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između Crne Gore i italijanskog partnera u EPCG, kompanije A2A.

Potredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da je suština ugovora gradnja II Bloka Termolektrane. 

"EPCG će biti korporativni garant za gradnju II Bloka, povećana je nadležnost države u pogledu izbora menadžmenta. Sačuvali smo većinstvo vlasništvo u Elektroprivredi koja je u boljem stanju nego 2009. Gubici na mreži svedeni su na 15 odsto. Definisana je izlazna opcija. Ako odluče da izađu tačno se znaju uslovi. Ovo je dobar prijedlog ugovora i nadam se da će ga Parlament podržati" kazao je on. 

Poslanik Nik Đeljošaj kazao je da će stav albanskih partija o A2A zavisiti od odnosa prema zahtjevu za Opštinu Tuzi. 

"Za nas je to važno isto koliko i za Crnu Goru ovaj ugovor. Vjerovatno ćemo tražiti da se prvo glasa o Opštini" istakao je Đeljošaj. 

Filip Vuković iz DPS-poručio je da je ugovor mnogo bolji nego prethodni.

"Svi politički subjekti imaju zadnju šansu da uđu u taj voz pogotovo SNP, koja je sve vozove propustila. Vjerujem da će dio posalnika DF-a razmisliti i naći argumente da podrži ovaj ugovor" kazao je on. 

Strahinja Bulajić iz DF-a kazao je da će taj savez "vidjeti kako će i da li će glasati o tom prijedlogu". 

"Imam utisak da A2A traži častan izlaz. " dodao je on.  

Poslanik Damir Šehović iz Socijaldemokrata kazao je da je usvajanje akcionarskog ugovora jedan od najvećih nacionalnih interesa.

"Zato će SD sa zadovoljstvom dati glas za usvajanje ugovora. Svi koji su protiv ugovora su protiv toplifikacije Pljevalja i rješavanja ekoloških problema"istakao je on. 

Završili raspravu o Protokolu CG i Češke

Prethodno je Skupština večeras završila raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola između vlada Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, rekao je da će se potpisivanjem Protokola uspostaviti adekvatan pravni okvir za dalje unaprijeđenje bilateralne ekonomske saradnje u navedenim oblastima.

Protokolom su definisani određeni ciljevi, među kojima su unaprijeđenje energetske proizvodne strukture Crne Gore, obezbijeđenje sigurnosti snabdijevanja potrošača energijom i ispitivanje mogućnost za dalju saradnju u oblasti hidro i termo energije.

“Protokolom će se uticati na podsticanje razvoja investicija u oblasti energetike i infrastrukture i kreiranje pogodnijeg investicionog ambijenta za kompanije obje zemlje kroz definisanje konkretnih mjera u realizaciji inicijativa čeških investitora na najznačajnijim energetskim projektima u Crnoj Gori”, kazao je Kavarić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, rekao je da je Protokol značajan, jer se njime stvara pravni okvir za realizaciju projekta drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

“Koristi i benefiti od drugog bloka značajni su za razvoj energetske nezavisnosti i sugurnosti snabdijevanja, smanjenje energetskog deficita, dugoročnu perspektivu pljevaljskog Rudnika uglja, otvaranje novih radnih mjesta i toplifikaciju Pljevalja”, smatra Čavor.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, saopštio je da je energetika jedna od osnovnih stvari koja će odrediti budućnost Crne Gore.

“Raduje me saradnja s Česima, jer su oni pojam tehnike, rodoljublja i principijelnosti. Za Termoelektranu sam, za valorizaciju uglja, ali naučno, ekonomski i pametno, u interesu države Crne Gore”, kazao je Radulović.

Nezavisni poslanik, Damir Šehović, rekao je da nakon odabira Škode Prahe kao najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju drugog bloka TE, nije bio nijedan prigovor na takvu odluku.

“Na bazi studija koje su rađene postoji značajan raspoloživi ugljeni resurs. Grijeh je prema državi da se taj resurs ne iskoristi”, smatra Šehović.

On tvrdi da je projekat izgradnje drugog bloka TE isplativ, jer se njime obezbijeđuje energetska nezavisnost države, koja je preduslov ekonomske i političke nezavisnosti.

“Benefiti od ovog projekta su da se povećava sigurnost snabidjevanja potrošača, jer će prvi blok TE raditi do 2023. godine, nakon čega, u slučaju da se ne izgradi drugi blok, Crna Gora ostaje bez termo izvora električne energije”, kazao je Šehović.

Izgradnjom drugog bloka, kako je poručio, čuva se i 1,2 hiljada radnih mjesta u Rudniku uglja i TE.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da ta partija podržava Protokol i da je za igradnju drugog bloka TE.

Skupština će se o Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola između vlada Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture izjasniti naknadno.

Skupština je danas usvojila i izmjene i dopune Zakona o porezu na ugljovodonike, koje podrazumijevaju da Vlada posebnim aktom osnuje Fond za ugljovodonike, najkasnije do 31. decembra naredne godine.

Aktom o osnivanju fonda za ugljovodonike utvrđuju se njegov status, nadležnosti i organi, zatim način rada i odlučivanja organa, kao i pravila korišćenja prihoda od ugljovodonika.

Zakonom o porezu na ugljovodonike, koji je u primjeni od 1. avgusta 2014. godine, uveden je novi fiskalitet i kreirana politika oporezivanja dobiti od obavljanja tih djelatnosti.

Odredbama toga zakona bila je propisana obaveza utvrđivanja i dostavljanja Predloga zakona o Fondu za ugljovodonike Skupštini do 31. decembra 2014. godine, što nije urađeno imajući u vidu da je ta oblast veoma kompleksna i nedovoljno poznata materija.

Skupština je usvojila i izvještaj Centralne banke (CBCG) o nadzoru nad primjenom Zkaona o konverziji kreidta u švajcarskim francima (CHF) u eure sa predlogom zaključaka Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Zaključcima se, između ostalog, konstatuje spora i nedosljednja primjena zakona i prebacivanje odgovornosti nadzora nad njegovom primjenom između nadležnih državnih institucija.

Zaključcima se pozivaju specijalni i državni tužilac da dostave informacije po krivičnim prijavama koje su podnesene u tom postupku.

Skupština će se o Predlogu odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare izjasniti sjutra.

Predlog odluke o obrazovanju odbora podnijelo je, krajem jula prošle godine, grupa poslanika, a napisala ga je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније