Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2016. 16:06   >>  15:47 1

PODSTICANJE INVESTICIJA

Za projekte šest kompanija 20,43 miliona eura

Vlada je donijela Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija u šest kompanija, čija je ukupna vrijednost projekata 20,43 miliona eura.

Iz Sekretarijata za razvojne projekte je saopšteno da je realizacijom tih projekata predviđeno otvaranje 286 novih radnih mjesta u naredne tri godine.

Odlukom je predviđeno da se sredstva dodjeljuju za investicione projekte kompanijama Milkraft Leche, Meso-promet i Bekom CO iz Bijelog Polja, podgoričkom Hemomontu i Dima Engineering-u i firmi Comp–Comerc iz Nikšića.

Vlada je Odluku donijela na osnovu predloga Komisije za vrednovanje investicionih projekata u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, u vezi sa javnim oglasom, koji je Sekretarijat za razvojne projekte objavio 11. marta.

“Sredstva se kompaniji Milkraft Leche dodjeljuju za izgradnju fabrike za proizvodnju mlječnih proizvoda, sedam hiljada EUR za svako od 88 novih radnih mjesta, odnosno iznos od ukupno 616 hiljada eura”, kazali su iz Sekretarijata.

Meso-prometu se sredstva dodjeljuju za fabriku za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima, osam hiljada EUR za svako od 70 novih radnih mjesta, odnosno iznos od ukupno 560 hiljada EUR.

Comp–Comerc će za adaptaciju i rekonstrukciju hotela Onogošt u Nikšiću dobiti sedam hiljada EUR za svako od 50 novih radnih mjesta, odnosno iznos od ukupno 350 hiljada EUR.

Hemomontu će za završetak projekta proizvodnje sterilnog nazalnog spreja, regala sa mobilnim nosačima, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i optimizaciju proizvodnog procesa biti dodijeljeno 210 hiljada eura, sedam hiljada eura za svako od 30 novih radnih mjesta.

“Dima Engineering će za investicioni projekat realizacije fabrike za izgradnju i prodaju vjetrenjača i sistema za proizvodnju električne energije obnovljivih izvora i salon izložba u Podgorici biti dodijeljeno šest hiljada eura za svako od 23 nova radna mjesta, odnosno iznos od ukupno 138 hiljada eura”, kazali su iz Sekretarijata.

Bekom CO će za izgradnju fabrike za primarnu preradu drveta i proizvodnju peleta kod Bioča dobiti pet hiljada eura za svako od 25 novih radnih mjesta, odnosno iznos od ukupno 125 hiljada eura.

Vlada je prihvatila i ugovore o korišćenju sredstava u kojima će biti regulisana međusobna prava i obaveze Vlade i korisnika sredstava, kao i dinamika realizacije investicionih projekata.

“Predmetni ugovori biće zaključeni sa prve četiri kompanije, dok će ugovor sa kompanijama Bekom CO i Dima Engineering biti potpisani pod uslovom da isti obezbijede prostorno-planske pretpostavke, odnosno lokaciju za realizaciju investicionog projekta u roku od šest mjeseci od dana donošenja Odluke o dodjeli sredstava za podsticanje investicija”, dodaje se u saopštenju.

Nakon što predmetni ugovori budu zaključeni, isplata dodijeljenih sredstava za podsticaje, obavlja se u tri jednake rate i uslovljena je dostavljanjem činidbene garancije, koja služi kao sredstvo obezbjeđenja.

Podsticaji se obezbjeđuju na osnovu posebne Vladine uredbe kao bespovratna podrška.

Uredbom je definisano da se finansijski podsticaji mogu dodijeliti domaćim i starnim firmama koje namjeravaju da investiraju najmanje pola miliona EUR i otvore najmanje 20 novih radnih mjesta u periodu od tri godine, koji se smatra investicionim periodom.

Podsticaji se mogu dodijeliti i za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250 hiljada EUR, a kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset novih radnika u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju novca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније