Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V. [ Mina biznis ]

22. 08. 2016. 17:16 >> 16:56

CBCG O "ŠVAJCARCIMA"

Usvajanje Zakona narušilo bi vladavinu prava

Predstavnici Ministarstva finansija i korisnika kredita odobrenih u švajcarskim francima dogovorili su da se u daljoj proceduri donošenja zakona o konverziji kredita preduzmu aktivnosti na odgovarajućoj korekciji rješenja iz Predloga izmjena i dopuna tog akta, saopšteno je iz Centranle banke (CBCG).

 

Iz te institucije su kazali da je CBCG danas, saglasno dogovoru ministra finansija i guvernera obezbijedila učešće svojih predstavnika na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i predstavnicima korisnika kredita odobrenih u švajcarskim francima (CHF), na kome se razgovaralo o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, od 1. svgusta ove godine.

"Na današnjem sastanku razmotrena su određena sporna pitanja i dogovoreno je da se u daljoj proceduri donošenja ovog zakona preduzmu aktivnosti na odgovarajućoj korekciji rješenja iz Predloga navedenog zakona", kazali su iz CBCG.

Iz te institucije su podsjetili da je CBCG i prije donošenja Zakona o konverziji kredita u CHF u eure u julu prošle godine, više puta ukazivala da bi najbolje rješenje tog problema bilo da se između banaka i korisnika kredita odobrenih u CHF iznađe mogućnost sporazumnog rješavanja nastalih problema, a da, u slučaju nemogućnosti sporazumnog rješavanja tih problema, o tome treba da odlučuje nadležni sud.

„Naime, po mišljenju CBCG, usvajanje zakona kojim se mijenjaju ranije nastali legalni obligaciono-pravni odnosi između banaka i njihovih klijenata izaziva pravnu nesigurnost, odnosno dovodi u pitanje poštovanje principa vladavine prava“, navodi se u saopštenju te instutucije.

Precizira se da Zakon o obligacionim odnosima poznaje niz pravnih instituta (načelo jednake vrijednosti davanja, bitna zabluda, okolnosti od značaja za tumačenje, izmjena ili raskid ugovora zbog promjenjenih okolnosti, nemogućnost ispunjenja, čijom bi se primjenom problem kredita odobrenih u CHF mogao riješiti ili sporazumno ili pred nadležnim sudom, i to uz mogućnost opravdanog pristupa rješavanju svakog odobrenog kredita pojedinačno.

„Isključivo na ovaj način bi se u potpunosti obezbijedilo da se pri rješavanju problema nastalih u ispunjenju svakog pojedinačnog ugovora o kreditu uzmu u obzir svi relevantni uslovi po kojima je zaključen taj ugovor o kreditu, kao i sve naknadne okolnosti nastale u periodu ispunjenja ugovora o kreditu“, smatraju u CBCG.

Iz tih razloga su, kako navode, i korisnici kredita u CHF prije više godina pokrenuli odgovarajuće sudske postupke pred nadležnim sudovima.

„Rješavanjem problema na navedeni način izbjegao bi se i rizik nedovoljne pravne sigurnosti investitora, koji nastaje u situaciji miješanja države u zaključene ugovorne odnose. Takođe, na ovaj način bi se izbjegao i rizik retroaktivne primjene određenih normi pri donošenju zakona, a time i rizik ocjene ustavnosti ovakvog rješenja sa aspekta postojanja prethodno utvrđenog javnog interesa“, ocijenili su iz CBCG.

Kako su kazali, u vezi sa navedenim, CBCG je ukazala na određene stavove Evropske centralne banke (ECB), date u mišljenju o konverziji kredita u CHF usvojenom 18. septembra 2015. godine (nakon iznošenja naprijed navedenih stavova CBCG).

“Konverzija kredita u CHF može imati negativne posljedice ako bi dovela do narušavanja naklonosti stranih investitora zbog primjetnog porasta pravne nesigurnosti i rizika zemlje“, naveli su iz CBCG.

Oni su dodali da je preporuka da je na tijelima određene države da ocijene da li se na ovaj način retroaktivno zadire u odnose određenih ugovornih strana i da li je to u skladu sa ustavom i zakonima određene države.

„Međutim, ECB primjećuje da uvođenje mjera sa povratnim djelovanjem umanjuje pravnu sigurnost, te da nije u skladu sa načelom opravdanih očekivanja“, rekli su iz CBCG.

Kako su istakli, navedene stavove CBCG je zauzimala isključivo u cilju izbjegavanja mogućih rizika i negativnih posljedica donošenja zakona kojim se uređuju uslovi za konverziju kredita odobrenih u švajcarskim francima, što smatra da je bila njena ustavna i zakonska obaveza.

„Stoga, u potpunosti su neosnovani navodi da je CBCG neargumentovano opstruirala donošenje zakona kojim se uređuju uslovi za konverziju kredita odobrenih u CHF, a u javnosti iznijete optužbe o nezakonitom, odnosno koruptivnom uticaju na CBCG su toliko neozbiljne da ih CBCG neće ni komentarisati“, naglasili su iz te institucije.

Kako su naveli, poštujući volju zakonodavca da se ovaj problem uredi zakonom, CBCG je, u postupku donošenja važećeg Zakona o konverziji kredita u CHF u eure i sada kada se predlažu izmjene i dopune tog zakona, svoj profesionalizam iskazala davanjem stručnih mišljenja za unapređenje teksta predloženih zakonskih odredbi, čak do forme amadmana koji bi mogli biti predloženi od strane ovlašćenog predlagača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније