Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2016. 18:10   >>  18:06

ĐUKANOVIĆ - ČADEZ

Važna uloga komorskog mehanizma saradnje

Partnerstvo između malih i posljedično, otvorenih ekonomija Zapadnog Balkana mora se intenzivirati prvo kroz regionalne vidove saradnje, a onda i kroz širi proces integracija, kako bi se osnažila ekonomska stabilnost i intenzivirao ekonomski rast, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Crne Gore, Mila Đukanovića, sa delegacijom Privredne komore Srbije.

Đukanović i delekacija PK Srbije, koju je predvodio njen predsjednik Marko Čadež, usaglasili su se da u navedenom procesu komorski mehanizam saradnje ima važnu ulogu.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku istaknuta da u narednom periodu treba dodatno promovisati ideju projekta "jedna regija – jedna ekonomija", afirmisati tzv. "Bijelu knjigu" u funkciji otklanjanja poslovnih barijera, kao i ojačati podršku malom i srednjem biznisu kroz pružanje savjeta, kontinuiranu edukaciju i organizaciju treninga.

"Istovremeno, pozdravljena je ideja formiranja regionalnih turističkih proizvoda koji bi zatim bili plasirani na velikim tržištima, i konstatovan značaj pružanja podrške konzorcijumima za jačanje konkurentnosti i promovisanje različitih grana privrede",navodi se u saopštenju.

Posao vlada zemalja regiona, predsjednik PK Srbije Marko Čadež vidi u stvaranju uslova, ambijenta za bolje poslovanje i čvršće povezivanje privreda, a komore i poslovne zajednice će zajednički raditi na izgradnji privrednih modela i alata za što efikasniju saradnju, prenmosi Beta.

"U narednom periodu, fokus naših aktivnosti biće na unapređenju regionalnih usluga za mala i srednja preduzeća, formiranju zajedničke turističke ponude i ustanovljavanju "Bijele knjige" preporuka za poboljšanje uslova poslovanja u regionu koji ćemo predstaviti već u oktobru na međuvladinoj konferenciji u Budvi", rekao je Čadež.

Iz Vlade su dodali da je premijer Đukanović prihvatio poziv da 27. oktobra učestvuje na Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana (KIF ZB), s ciljem davanja podrške snažnijem povezivanju i angažovanju bizinis zajednica iz regiona, kada je riječ o realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata koji su važni za dugoročan ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније