Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2016. 22:11 >> 21:52
1

JASAVIĆ PORUČILA

Institutu potrebna kvalitetna privatizacija

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić obišla je danas Institut Simo Milošević u Igalu i tokom razgovora sa menadžmentom kompanije poručila da se mora očuvati godinama stvarani brend, osoblje i iskutvo medicinskog osoblja, što je, kako je istakla, komparativna prednost te institucije.

"I pored četiri pokušaja privatizacije ova kompanija nije pronašla strateškog i kvalitenog partnera. Usmjeravanje tendera na ciljane investitore nije dalo rezutate, jer su partneri bili sa lošim bonitetom i bez iskustva u ovoj oblasti. Država mora biti agilnija u pronalaženjem novih tržišta i kvalitetnog strateškog partnera Institutu, jer ovo ustanova ne dobija subvencije, a zapošljava preko 700 radnika", saopšteno je iz kabineta potpredsjednice Vlade.

Takođe se navodi sa Institut godišnje ostvari 80.000 noćenja za potrebe crnogorskog Fonda zdravstva i to se mora očuvati.

"Institutu je potrebna kvalitetna privatizacija koja mora biti transparentna. Bonitet kupca mora biti neupitan, djelatnost Instituta očuvana i unaprijedjena a zaposleni kao visoko kvalitetan kadar u tom procesu ispoštovani", navela je Jasavić.

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi predstavilo je potpredsjednici Vlade razvojne projekte grada, i buduće planove za koje su otvoreno tražili tiješnju saradnju sa Vladom, poput one koju su ostvarili na projektu "Portonovi“.

Jasavić je obišla gradilište kompleksa "Portonovi", u pratnji Šefa Misije Azerbejdžana Anara Adžamova i mendžmenta kompanije.

"Pored obostranog zadovoljstva realizacijom najveće „greenfield“ investicije u Crnoj Gori, sagovornici su definisali i određene izazove koje treba riješiti u budućnosti. Tri najveća izazova su putna infratruktura koja treba da obezbjedi kvalitetnu dostupnost destinacije, edukacija kadrova i i trajanje turističke sezone. Investitor ima za cilj da pored profita koji nije prioriteni uslov ostvari kvalitet i standarde koji će na dugoročnom planu obezbjediti siguran profit i kvalitet promociji destinacije", saopšteno je iz kabineta Jasavić.

Razlozi da vjeruju u to, kako se navodi, su činjenice da će hotel "One and Only" biti jedini hotel tog brenda u Evropi i da će posebno biti vođeno računa o ambijentalnom očuvanju lokacije.

Potpredsjednica Vlade je istakla da je za državu najvažnije da će ovaj projekat otvoriti 1500 novih radnih mjesta, i da će kroz obrazovne projekte koje je Azmont kompanija pokrenula crnogorska radna snaga biti kvalifikovana, tržišno konkurentna i spremna da odgovori izazovima pri zapošljavanju na ovoj prestižnoj turističkoj destinaciji.

Takođe, tokom posjete Herceg Novom, Jasavić je obišla i Dom za nezbrinutu djecu "Mladost" u Bijeloj. Kako je saopšteno, sa menadžmentom je razgovarala o novoj strategiji razvoja socijalne i dječije zaštite koja treba da dovede do transformacije ove ustanove poštujući direktive EU i savjete UNICEF-a.

Jasavić je istakla da dom u Bijeloj ima 70 godišnju tradiciju i brilijantne rezultate.

"Sagovornici su saglasni da ne smijemo biti skloni primjeni metode „copy paste“ u procesu pristupanja EU, a da prethodno ne sagledamo naše kulturološke okvire posebno u dijelu osjetljivih kategorija", navodi se u saopštenju.

"Svakako da treba primjenjivati ono što daje bolja riješenja ali i zadržati postojeća koja su našoj kulturi bliska i daju dobre rezultate", poručila je Jasavić.

Na kraju posjete hercegnovskoj opštini, Jasavić se sastala sa Udruženjem ribara iz Herceg Novog i razgovarala o problemima sa kojima se susreću.

"Postoje određena sistemski neriješena pitanja koja će morati vrlo brzo da se otvore i riješavaju, samim procesom otvaranja poglavalja Ribarstvo u procesu pristupanja EU. Prilikom riješavanja ovih problema moramo voditi računa da zaštitimo sopstvene proizvođače ribe, uvedemo red u ovoj oblasti i suzbijemo mogućnost diskriminacije pojedinih ribara. Pravila moraju važiti za sve, a država treba da pomogne u mjeri u kojoj su stvarne potrebe ribara, a koje mogu da doprinesu povećanju proizvodnje ribe uz održivi izlov", saopšteno je iz kabineta Jasavić.

Dodaje se da je ukazano na mogućnost izdavanja licenci, shodno iskustima iz regiona, koje bi mogle da riješe egzistencijalna pitanja ribara i njihovih porodica.

Tokom razgovora Jasavić i predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović, definisani su glavni problemi daljeg razvoja grada posebno na polju privlačenja stranih investicija. Ocijenjeno je da je prvi krupan problem, koji se mora rješavati, donošenje Prostorno urbanističkog plana kao preduslova za sve dalje razvojne projekte. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније